Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Le Corbusier – kráľ architektúry 20.storočia by dnes oslávil 130 rokov

Napísal Róbert Bosák, 06.10.2017

Október je jedným z najbohatších mesiacov na narodeniny známych osobností z oblasti architektúry. Mnohí, ktorí oslavovali v tomto období, už medzi nami nie sú, čo sa týka aj Le Corbusiera. Nebyť smrti, dnes by najväčší architekt svojej doby oslávil 130 rokov.

 

„Architektúra je stav ducha, nie povolanie.“

Svetoznámy výrok kráľa modernej architektúry je dodnes inšpiráciou pre autorov stavieb. Tí aj po rokoch vzhliadajú k dielam veľkého majstra s obdivom a pri svojich návrhoch čerpajú aj z budov navrhnutých týmto mužom. Za svoju bohatú kariéru ich stihol nakresliť viac, pričom niektoré z nich svet stále uctieva ako veľdiela kladúce základy funkcionalizmu.

Zdroj: livejournal.com

 

Villa Savoye (Poissy, Francúzsko) – Najznámejšie dielo švajčiarskeho architekta vzniklo len kúsok od Paríža. Ide o modernú funkcionalistickú vilu, ktorej vzhľad bol na vtedajšie pomery prvej polovice 20.storočia svetovým stavebným unikátom.

Zdroj: midcenturyhome.com

 

Unité d´Habitation (Marseille, Francúzsko) – Pre niekoho len obyčajná bytovka, pre iných hotový architektonický klenot, ktorý udal smer vo výstavbe novodobých bytových domov. Objekt, v ktorom bolo zriadených 337 bytov v 23 rôznych typológiách, bol akoby obrazom zeleného mesta s moderným sociálnym bývaním vtesnaným do jedného obytného komplexu.

Zdroj: architravel.com

 

Notre Dame du Haut (Ronchamp, Francúzsko) – Kaplnka, ktorá je verejnosti známa aj ako Ronchamp, patrí takisto do zoznamu najlepších návrhov tohto muža. Jej výstavbu dokončili v roku 1954, pričom ihneď po sprístupnení ju začali považovať za vrcholové dielo modernej náboženskej architektúry.

Zdroj: archdaily.com


National Museum of Western Art (Tokyo, Japonsko) – Le Corbusierova tvorba sa dostala až za hranice starého kontinentu, čo potvrdzuje aj budova múzea s expozíciami európskeho umenia v Tokyu. Tá bola na základe pokrokového návrhu postavená v roku 1959, odkedy má na poli japonskej architektúry mimoriadny rešpekt. 

Zdroj: inexhibit.com

 

Umelcovi, ktorého práca sa navždy zapísala do povedomia celosvetovej verejnosti milujúcej výnimočné stavby, už k 130.narodeninám zablahoželáme len na druhý svet. No napriek tomu stojí za to oceniť jeho diela, ktoré priniesli na scénu viacero pokrokových budov, nehovoriac o ich zásadnom vplyve na architektonickú tvorbu v ďalších rokoch.

 

Takže pán Le Corbusier, aspoň takto pomyselne všetko najlepšie, a ďakujeme za vašu prácu. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : timeout.com, livejournal.com, midcenturyhome.com, architravel.com, archdaily.com, inexhibit.com