Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Lanovky sa stanú novým druhom mestskej dopravy

Napísal Róbert Bosák, 07.07.2018

Rýchla, lacná, ekologická a ešte aj s pútavým zážitkom. Presne taká má byť preprava mestskou lanovkou, ktorá by mohla už v najbližších rokoch priniesť do miest po celom svete novú formu dopravy.

 

Chaotická doprava v prehustených mestách trápi čoraz viac metropol vrátane tých  na starom kontinente. Niektoré z nich začali hľadať efektívne riešenia, ako odbremeniť frekventované centrá a zjednodušiť obyvateľom presun po jednotlivých štvrtiach. K takým by mala patriť aj realizácia moderných mestských lanoviek, aké už stihli navrhnúť v Amsterdamešvédskom Göteborgu.

Zdroj: www.archdaily.com 


Prvú lanovku tohto druhu má mať Göteborg

 

Záujem škandinávskych miest o pokrokové riešenia pokračuje aj v oblasti dopravy. Švédsky Göteborg sa totiž má stať mestom, kde bude lanovka prepravujúca ľudí vybranými štvrťami prvou svojho druhu v Európe. V rámci 3 km trasy bude prechádzať aj ponad rieku, čo urýchli vyťaženú dopravu na mostoch. Zastavovať bude až na 4 staniciach, ktorých strechy pokryjú  fotovoltické panely vyrábajúce energiu na jej pohon.

Zdroj: www.dezeen.com 


Ďalší projekt bude nasledovať v Amsterdame

 

Priekopníkom v navrhovaní mestských lanoviek sa zrejme stane ateliér UNStudio, ktorý sa okrem tej z Göteborgu postará aj o návrh pre Amsterdam. Práve holandská metropola chce dať po vzore Švédov zrealizovať takúto lanovku nad miestnym morským kanálom. Jazda po 1,5 km trase by mala trvať 5 minút, počas ktorých bude možné jednorazovo prepraviť až 37 pasažierov.

Zdroj: www.archdaily.com 


Mestské lanovky využíva aj Latinská Amerika

 

Plánované lanovky od UNStudia nebudú prvými na svete. Podobné projekty už zrealizovali v mestách Latinskej Ameriky, ktoré sú poprepletané príliš úzkymi uličkami komplikujúcimi cestnú prepravu. Dobrým príkladom je venezuelský Caracas, kde už od roku 2009 premáva lanová dráha pokrývajúca niekoľkokilometrovú sieť vedúcu ponad mesto. Kvôli nadmorskej výške a vzdialenostiam medzi mestskými zónami fungujú menšie siete lanoviek aj v Čile.

Zdroj: www.citymetric.com 


Prvá z lanoviek od spomínaného ateliéru UNStudio má byť hotová vo švédskom Göteborgu. Odovzdať do užívania ju chcú pri príležitosti 400. výročia mesta v roku 2021. O štyri roky neskôr by mali prvé kabíny prejsť aj ponad Amsterdam, ktorý by chcel do roku 2040 rozšíriť túto sieť po celom meste.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.archdaily.com, www.dezeen.com, www.citymetric.com