Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Lampy, ktoré myslia na svetelnú ergonómiu

Napísal Róbert Bosák, 04.12.2015

Ponuka dnešného trhu je poriadne bohatá a vybrať si nejaký produkt nie je žiadny problém. Pestrý výber môžeme využiť aj pri kúpe štýlových lámp, no ak hľadáme modely s dôrazom na svetelnú ergonómiu, možnosti sa radikálne zužujú.

 

Záujem o ergonómiu sa netýka len dizajnérov zameraných na výrobu nábytku a interiérového zariadenia. Aj výrobcovia svietidiel musia dbať na zopár faktorov spojených s tzv. svetelnou ergonómiou založenou na princípe správneho rozptylu svetla. Práve zohľadnením základných pravidiel pri návrhu lampy odovzdajú do predaja produkt, ktorý bude na obyvateľov vplývať priaznivo. Bohužiaľ, dnes sa výrobcovia sústredia najmä na kvantitu a svietidlá s dôrazom na ergonómiu sú svetlou výnimkou. My si poďme predstaviť aspoň niektoré, ktoré zaujali celú Európu a stali sa vyhľadávanou formou vhodného umelého osvetlenia.

Zdroj: www.sitondesign.com


Artichoke – dlhoročný líder medzi lampami


Za návrhom najslávnejšej lampy stojí dlhoročná práca, ktorá pozostávala z hľadania toho správneho dizajnu. Dánsky dizajnér Henningsen pôvodne vymýšľal túto špeciálnu lampu pre zariadenie jednej nóbl reštaurácie, no jeho cieľom bolo dostať ju do moderných domácností, kde by sa jej kvalita ocenila najviac. Vzhľad lampy inšpirovaný okvetím artičoky umožňuje obyvateľom využívať svietidlo s efektívnym rozptylom svetla, ktorý žiaru svetla rovnomerne modeluje  po priestore. Lampa sa vyrába aj po viac ako 60 rokoch od vzniku a v súčasnosti je prispôsobená aj inštalácií LED žiaroviek.

Zdroj: www.thenaturalfurniturecompany.co.uk


Norm 69 – alternatíva za Artichoke  


Dánski dizajnéri mali v podobe Artichoke skvelú inšpiráciu a viacerí sa pokúšali napodobiť jej krásu, pričom by ju vyšperkovali originálnymi prvkami. Príkladom je lampa Norm 69 od ďalšieho severana Karkova. Ten prišiel s návrhom svietidla inšpirovaného tvarom súkvetia a lupene z plastu sa pokúsil prispôsobiť podobne ako Henningsen pri Artichoke. Slávnejšieho predchodcu však nenapodobnil veľmi dobre a lampa sa dokonca niekoľko rokov nepredávala. Až po prelome storočí sa európske predajne zaplnili produktom Norm 69, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo sa vo svete svietidiel vyrobilo.

Zdroj: www.thenaturalfurniturecompany.co.uk


Discocó – žiarivý strapec s diskami


Skvelým kúskom, s ktorým si zabezpečíte správne osvetlenie v celej miestnosti, je aj Discocó. Lampa, ktorá sa náramne podobá strapcu a na ňom visia jednotlivé disky, je dielom návrhára Christopha Mathieua. Aj jeho fascinoval svetelný tok navrhnutý Henningsenom, no výslednú ergonómiu ešte mierne upravil. Výsledkom je efektné a hravé svietidlo, ktoré pôsobí dobrým dojmom a na obyvateľov vplýva celkom priaznivo.  

Zdroj: www.greatestcollectibles.com

 

Hope – luxusný dizajn oslní


V prípade svietidla Hope musíme zabudnúť na typický dizajn inšpirovaný kvetmi alebo inými rastlinnými druhmi. Takisto rozptyl svetla pôsobí priamo, čo pri predchádzajúcich modeloch nebolo možné. Ani to však nie je prekážkou, aby sa táto špeciálna lampa postarala o ideálny spôsob svietenia počas ktoréhokoľvek večera. Nezabúdajme na jej luxusný vzhľad, ktorý oslní každú miestnosť, čo však prináša daň v podobe vysokej ceny, pretože túto lampu len výnimočne kúpite pod 700€.

Zdroj: www.platinlux.com 


Štyri prezentované svietidlá patria k tomu najlepšiemu, čo oblasť návrhov lámp za posledné roky priniesla. Každý z týchto produktov má niečo do seba a v interiéri dokáže viac ako len spĺňať estetický význam. Ich sila spočíva najmä v dôraze na svetelnú ergonómiu, ktorá sa tak stala základom ich dizajnu a obyvateľom umožňuje svietiť s dôrazom na priaznivý vplyv osvetlenia v príbytku. Lampy ako stvorené na dlhé zimné večery, ktoré nás ešte niekoľko týždňov čakajú.  


Text : Róbert Bosák

Zdroje : scandinaviandesigncenter.com

Foto : sitondesign.com, thenaturalfurniturecompany.co.uk, greatestcollectibles.com, platinlux.com