Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kúrite kotlom alebo kachľami? Očakávajte návštevu štatistov.

Napísal Róbert Bosák, 10.07.2019

Majiteľov domov, ktorí kúria kotlom alebo kachľami, čaká v najbližšej dobe návšteva. Na využívanie týchto spaľovacích zariadení v slovenských domácnostiach si totiž prídu posvietiť štatisti.

 

Ľudia zo Štatistického úradu (ŠÚ SR) opäť vyšli do ulíc. Tentoraz sa zamerajú na rodinné domy, v ktorých je hlavným zdrojom vykurovania kotol alebo kachle. V rámci prieskumu si vyberú domy po celom Slovensku, pričom cieľom bude vyspovedať ich majiteľov ohľadom využívania a spotreby spaľovacích zariadení.

 

Čo budú štatisti v prieskume zisťovať:

 

- štatisti položia majiteľom spolu 29 otázok

- témou č.1 je využitie energie a jej zdrojov

- cieľom je odhaliť správanie domácností pri vykurovaní

- skúmať sa bude takisto aj spotreba energie a ceny palív

Zdroj: www.pixabay.com 


Štatistiky pomôžu pri tvorbe ďalších dát

 

Zistenia vyplývajúce z prieskumu nebudú použité len v štatistikách ŠÚ SR. Smerodajnými sa stanú aj pri vyčíslení dát, ktoré sa zameriavajú na hodnotenie celkovej emisnej záťaže krajiny a jej vplyvu na stav ovzdušia, resp. životného prostredia. Pracovníci ŠÚ SR aj preto vyzývajú na pravdivé zodpovedanie otázok.

Zdroj: www.pixabay.com 


Podobný prieskum prebehol v roku 2017

 

Naplánovaný prieskum nie je prvým svojho druhu. Podobné štatistiky sa spracovávali aj pred 2 rokmi. ŠÚ SR vtedy spolu so SHMÚ priniesol niekoľko čísel hodnotiacich aktuálnu situáciu v rodinných domoch, ktoré kúria spaľovacími zariadeniami. 

 

Niečo zo štatistík z roku 2017:

 

- 90 % rodinných domov používa pri vykurovaní drevo

- priemerná ročná spotreba dreva na dom je okolo 8,7 t

- 40 % domácností skladuje drevo maximálne 1 rok

- kotly na tuhé palivo sa dožívajú priemerne 12 rokov

- kachle na tuhé palivo vydržia priemerne až 21 rokov

Zdroj: www.pixabay.com 


Tento rok prebehne prieskum podobne ako pred 2 rokmi. Trvať má do konca októbra, takže na návštevu zo ŠÚ SR si možno počkáte. A možno sa žiadnej ani nedočkáte, pretože štatisti si vyberú len istú vzorku respondentov, ktorým zaklopú na dvere.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: www.pixabay.com