Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ktoré okrasné rastliny a stromčeky možno sadiť na záhrade v októbri

Napísal Róbert Bosák, 19.10.2019

Aj keď v októbri sa mnohé záhradkárske práce zameriavajú na upratovanie a postupnú prípravu zazimovania, popri nich je ešte stále dostatok času na výsadbu. Niektoré druhy okrasných rastlín a stromčekov sa totiž najlepšie ujmú práve v jesenných podmienkach.

 

Cibuľoviny

Viaceré kvety patriace medzi cibuľoviny, ktoré rastú na jar, sa vysádzajú práve počas jesene. Stihnúť by ste to však mali pred príchodom prvých mrazov. Posadené cibuľky totiž potrebujú nejaký čas, aby sa stihli pevne zakoreniť do mäkkej nezmrznutej zeminy.

Narcis a tulipán – Teplejšie októbrové počasie stále dovoľuje vysádzať kvety, ktoré sú podľa niektorých označované ako „poslovia jari“.

Hyacint – Záhrady počas jari vyzdobia aj záhony s hyacintmi. V prípade výsadby až v druhej polovici jesene sa ich odporúča sadiť do črepníkov.

Šafrán – Známy, vzácny a kvôli krásnym kvetom takisto nadmieru obľúbený. Práve vďaka výsadbe počas jesene môže šafrán vniesť do jarných záhrad eleganciu vo fialovom prevedení.

Zdroj: www.pixabay.com

Okrasné trávy

Niektoré druhy sú celkom dobre odolné voči chladu a vlhkosti, takže pokiaľ nenasneží, oživia vašu záhradu aj počas zimy. Iné zas oceníte s príchodom jari, kedy zažívajú značný rozmach.

Ostrica – Tohtoročné októbrové počasie je pre výsadbu ostríc stále vhodné. Tento proces však neodkladajte. Zakoreniť sa totiž potrebujú už pred nástupom prvých prízemných mrazov. 

Metlica – Zhruba 50-centimetrová okrasná tráva patrí k milovníčkam vlhšej pôdy. Práve to ju predurčuje, aby sa jej darilo aj v prípade výsadby v jesennom období.

Smlz – Menej známy druh okrasnej trávy, ktorý sa presadil najmä ako súčasť vresovísk. Svoj vrchol zažíva od mája až do jesene, no k tomu je potrebné ho zasadiť práve v týchto dňoch.

Kavyľ – Ani pri tomto druhu nenastane žiadny problém, ak ho vysadíte na jeseň. Vďaka tomu sa dobre uchytí a o pár mesiacov, väčšinou na prelome jari a leta, začne naplno kvitnúť.

Zdroj: www.pixabay.com

Kríčky

Sadenie kríkov v októbri je pre viaceré druhy rizikové. Spomínané dobré tohtoročné jesenné počasie im ale dáva skvelú možnosť výsadby aj v tomto mesiaci, čo sa týka hneď niekoľkých vždyzelených kríčkov.

Vavrínovec – Patrí medzi mrazuvzdorné kry, ktoré sa vyznačujú rýchlym rastom. Pokiaľ ho zasadíte túto jeseň, už budúci rok bude dosahovať výšku okolo 1 metra.

Skimia – Šikovný a dobre odolný krík obľubuje tieň a mierny chlad. Takéto podmienky mu nevyhovujú len pri raste, ale aj pri samotnom sadení.

Cezmína – Jeden z najlepších v jeseni vysádzaných kríkov, ktorý sa hodí na tvorbu živého plota. Po výsadbe ale očakávajte, že pekný symetrický vzhľad dosiahne trochu neskôr.

Zdroj: www.pixabay.com

Stromčeky

S výsadbou stromčekov na jeseň radšej opatrne. Aj keď pre zopár druhov je to celkom vhodné obdobie, riadiť sa treba počasím, nie dátumom.

Okrasná čerešňa – Jeseň sadeniu okrasných čerešní praje. Záhradkári dokonca odporúčajú, že v tomto období sa môžu vysádzať aj bez inokedy nutného koreňového balu.

Ovocné stromy – V tomto ročnom období sa nevysádzajú len okrasné, ale aj úžitkové stromy. Týka sa to väčšiny ovocných stromčekov, ktoré sa zvyknú sadiť buď na jar, alebo v jeseni, no najmä v období, keď ešte neúradujú mrazy.

Tuja – Stálica záhrad, či už ako solitér, alebo ako súčasť živého plota, nemá žiadne špeciálne nároky. Aj preto sa môže bez problémov sadiť kedykoľvek počas jesene.

Zdroj: www.pixabay.com 


Uvedené druhy rastlín a stromčekov síce majú iné nároky na pestovanie a iná je aj ich úloha na záhrade, no spája ich práve rovnaké obdobie výsadby prebiehajúce počas týchto dní. So záhradkárskou sezónou a prácami okolo domu sa tak ešte lúčiť nemusíte.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.pixabay.com