Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ktoré ihličnany skrášlia vašu záhradu

Napísal Róbert Bosák, 02.10.2019

S príchodom jesene začne zelene v našich záhradách ubúdať. Pekný vzhľad exteriéru a živú atmosféru v ňom však môžu zachrániť ihličnany. Prítomnosť niektorých druhov je totiž zárukou, že záhrada porastie do krásy aj úžitku.

 

Kórejská jedľa

Ihličnan nižšieho vzrastu, ktorý k nám prišiel až z ďalekého Kórejského polostrova, už dlhšie patrí k stáliciam hlavne kvôli svojmu originálnemu vzhľadu. Vždyzelený strom s perfektnou schopnosťou odolávať mrazom až do -30 ° je známy modrofialovými šiškami a dosť jemným ihličím, čo z neho robí atraktívny živý doplnok každej záhrady.

Zdroj: greatbigcanvas.com


Borievka šupinatá

S modrým alebo až modrosivým sfarbením sa stretávame aj pri ďalšom obľúbenom ihličnane. V prípade borievky šupinatej ho ale nenájdeme na šiškách, ale samotnom ihličí. Malý plazivý stromček zvykne vyrásť do výšky 1,5-2 metre, pričom vďaka netypickému sfarbeniu vynikne najmä ako solitér.

Zdroj: baumschule-horstmann.de


Cypruštek

Jeho vejárovité vetvičky v sýtozelenom sfarbení z neho robia príťažlivý solitér, ktorý si nájde miesto kdekoľvek na dvore. Najviac sa mu však darí v mierne vlhkej pôde, ktorá mu vytvára ideálne podmienky na rast. Ten prebieha pomalšie ako pri iných ihličnanoch, čo sa následne odrazí aj na výške dosahujúcej maximálne 1,5 metra.

Zdroj: heronswood.com


Kryptoméria japonská

Ďalší z menších ihličnanov exotického pôvodu, ktorý zažiari ako solitér. Pestovať sa však dá aj v skupinách, a to nielen s ďalšími kryptomériami, ale aj s inými druhmi podobných drevín. Jeho husto rozkonárené vetvičky s výrazným zeleným sfarbením totiž vytvárajú bohatý zelený porast, ktorý vzbudí pozornosť najmä počas zimnej sezóny.

Zdroj: gardenersworld.com


Tis červený

Snáď najznámejší a najobľúbenejší tis patrí k tradičnej záhradkárskej klasike. Vďaka výške až na úrovni niekoľkých metrov sa využíva najmä ako strom vhodný do živých plotov, ktoré nie je potrebné tvarovať. S jeho pestovaním však opatrne. S výnimkou červených plodov je tento ihličnan celý jedovatý.

Zdroj: impactplants.co.uk


Uvedené druhy ihličnanov nemajú pre záhradu iba estetický osoh. Ich úžitok má význam aj kvôli ochrane exteriéru pred hlukom a prachom. To platí hlavne pri druhoch, ktoré sa pestujú ako vysoké živé ploty. Tým je ich využitie v záhradách povýšené na viac ako len atraktívny živý doplnok.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: nurgapuukool.ee, greatbigcanvas.com, baumschule-horstmann.de, heronswood.com, gardenersworld.com, impactplants.co.uk