Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Krajiny s najvyššou kvalitou života podľa OSN

Napísal Róbert Bosák, 29.12.2020

Kvalita života v jednotlivých krajinách sveta je už tradične predmetom viacerých štúdií. S jednou takou prichádza každoročne aj OSN. Jej analytici nezaháľali ani v tomto roku, čoho výsledkom je aj nedávno zverejnený rebríček štátov, v ktorých sa žije najlepšie.  

 

O poradí štátov s najvyššou kvalitou života informovali autori štúdie Human Development Report 2020. OSN v rámci jej každoročnej prípravy monitoruje kvalitu života v jednotlivých štátoch a na základe niekoľkých kritérií potom zostavuje aktuálny rebríček. V tom najnovšom neprišlo k žiadnym veľkým prekvapeniam. Napriek viacerým zmenám v poradí sú v popredí rebríčka väčšinou tradiční účastníci úzkej skupiny najlepších.

Zdroj: azamara.com 


Faktory, na základe ktorých vzniká rebríček:

 

- kvalita zdravotníctva

- priemerná dĺžka života

- ochrana ľudských práv

- stabilita politickej situácie

- stabilita práce a výška príjmu

- rovnoprávnosť mužov a žien

- dostupnosť bývania a jeho ceny

- úroveň školstva a gramotnosť ľudí

Zdroj: ordinarytraveler.com 


Najvyššia kvalita života je aktuálne v Nórsku

 

Súhrn uvedených faktorov a ich celkové hodnotenie slúži ako podklad pre vytvorenie indexu, ktorý meria celkovú kvalitu života. Krajiny s najvyšším výsledkom sa následne dostávajú na čelo rebríčka. Tomu aktuálnemu vládne Nórsko, ktoré je už tradične medzi najlepšími a ľudia sa tam údajne cítia najšťastnejší. V rámci svetových regiónov dominuje Európa, o čom svedčí osmička jej zástupcov vo vedúcej desiatke.

Zdroj: worldnomads.com 


TOP 10 štátov s najvyššou kvalitou života:

 

1. Nórsko

6. Nemecko

2. Írsko

7. Švédsko

3. Švajčiarsko

8. Austrália

4. Hongkong (Čína)

9. Holandsko

5. Island

10. Dánsko

Zdroj: hdr.undp.org

 

Ako člen OSN nemôže v uvedenom rebríčku chýbať ani Slovensko. To sa umiestnilo na 39. mieste, len o jednu pozíciu pred susedným Maďarskom. Obe krajiny tak naďalej zaostávajú za Českom na 27. mieste a Poľskom, ktoré obsadilo 35. priečku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: hdr.undp.org

Zdroj foto: azamara.com, ordinarytraveler.com, worldnomads.com