Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Konflikt na Ukrajine pomohol zvýšiť odbyt skvapalneného zemného plynu z USA

Napísal Róbert Bosák, 19.05.2022

Boj o nadvládu nad trhom s plynom pokračuje. Dlhoročný súboj sa po vypuknutí vojny na Ukrajine ešte viac vyostril. Kľúčovú úlohu v ňom začali zohrávať najmä producenti skvapalneného zemného plynu.

 

Skvapalnený zemný plyn (LNG) nie je na energetickom trhu žiadnou novinkou. Rast dopytu zaznamenával už v predošlých rokoch. Konflikt na Ukrajine ho však výrazne zvýšil. Vyplýva to aj z najnovších čísel zverejnených firmou Cheniere Energy. Najväčší americký producent  skvapalneného zemného plynu avizoval, že jeho vývoz sa v 1. kvartáli 2022 zvýšil o viac ako pätinu.

Zdroj: offshore-energy.biz

 

Medziročný nárast vývozu LNG dosiahol 23 %

 

Vývoz LNG zo zásobníkov firmy Cheniere Energy sa v porovnaní s 1. kvartálom minulého roka zvýšil o 23 %. Prispel k tomu najmä zvýšený dopyt zo strany európskych štátov. Tie sa snažia znížiť závislosť na ruskom plyne aj zvyšovaním odberu skvapalneného zemného plynu z USA. Dopyt po tomto druhu paliva zo strany európskych štátov stúpal už pred vypuknutím konfliktu, čo potvrdzujú aj januárové čísla. Americký producent zaznamenal rekordný vývoz LNG už v 1. mesiaci tohto roka. Vo februári sa dodávky na starý kontinent znížili o 20 %, no marec priniesol aj v dôsledku vojnového konfliktu ďalší nárast odbytu.

 

Tržby Cheniere Energy prekonali 7 mld. USD

 

Viac ako 20 % medziročné zvýšenie vývozu LNG sa okamžite odzrkadlilo aj v objeme tržieb. Firma Cheniere Energy informovala, že v 1. kvartáli 2022 zarobila na vývoze skvapalneného zemného plynu 7,34 mld. USD, čo je viac ako dvojnásobok tržieb inkasovaných v 1. kvartáli minulého roka. Za ich nárastom nie je iba zvýšenie vývozu. Rast tržieb ovplyvnil aj rast cien paliva. Ani zdražovanie LNG a zvýšenie jeho dodávok však lídrovi amerického trhu s týmto plynom nepomohlo zabrániť stratám. Čistá strata spoločnosti dosiahla v 1. kvartáli 2022 kvôli vysokým nákladom až 865 mil. USD.

Zdroj: offshore-energy.biz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: cheniere.com

Zdroj foto: offshore-energy.biz