Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Komu sa oplatí refinancovať a komu nie?

Napísal PR článok, 30.03.2020

Až štvrtina výdavkov domácností na Slovensku ide na bývanie a energie. Pre takmer tretinu rodín sú tieto náklady veľmi zaťažujúce. Ak rozmýšľate ako si ich znížiť, poradíme vám. Vďaka refinancovaniu ušetríte desiatky eur mesačne.

 Zdroj: postovabanka.sk


Pri refinancovaní ide o vyplatenie starého úveru novým. Narastajúci záujem Slovákov o refinančné hypotéky potvrdzuje, že skutočne prinášajú viditeľný šetriaci efekt v rodinnom rozpočte. „Predstavujú približne polovicu z poskytnutých hypoték v Poštovej banke. Podobná situácia je na celom bankovom trhu. Je to jedna z možností ako si rozumne upratať vo svojich financiách,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

 

Koľko ušetrím?

Klienti, ktorí si brali úver pred pár rokmi si vďaka refinancovaniu môžu znížiť úrokovú sadzbu aj o niekoľko percent a mesačne tak ušetriť desiatky eur. „Napríklad ak má klient úver vo výške 100 000 eur, ktorý mu bol poskytnutý na 30 rokov pri úrokovej sadzbe 2 % p. a., jeho súčasná splátka je približne 370 eur. Ak by ho refinancoval úverom s rovnakou splatnosťou a sadzbou 1 % p. a., jeho splátka bude približne 322 eur, čo znamená zníženie zaťaženia o zaujímavých 48 EUR mesačne. Ak by bola úroková sadzba fixovaná na 3 roky, tak za celé obdobie fixácie ušetrí 1 728 EUR,“ dodáva L. Žáčková.  

 

Čo k tomu potrebujem?

Od refinancovania vás nemusí odrádzať ani obava z papierovačiek a ďalších poplatkov. Vybavenie refinančného úveru je pomerne jednoduché. K podaniu žiadosti postačí štandardne predložiť, okrem identifikačných dokladov klienta, znalecký posudok a úverovú zmluvu k refinancovanému úveru. K čerpaniu potom klient predkladá aj vyčíslenie zostatku existujúceho úveru, kde banka nájde podstatné informácie k tomu, aby mohla úver vyplatiť z nového úveru. „Čo sa týka znaleckého posudku, banky zvyčajne akceptujú aj starší znalecký posudok, napríklad ten, ktorý bol vyhotovený pre poskytnutie existujúceho úveru. V prípade Poštovej banky to môže byť až 5 rokov starý znalecký posudok, ak k nemu klient predloží aj aktuálne fotografie nehnuteľnosti. Toto všetko klientovi šetrí náklady na refinancovanie, pretože nemusí platiť za vyhotovenie nového znaleckého posudku,“ dodáva Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. 


Oplatí sa mi to?

Medzi náklady, s ktorými treba rátať pri refinancovaní patrí predovšetkým poplatok za predčasné splatenie až do výšky 1 % z predčasne splatenej sumy, v závislosti od konkrétnej banky. Vyhnúť sa mu dá ak klient vyčká s refinancovaním do výročia fixácie, kedy je zo zákona predčasné splatenie bez poplatku. Nákladom, ktorému sa klient zrejme nevyhne, je poplatok za vklad záložného práva do katastra nehnuteľností, čo je štandardne 66 EUR. „Pri aktuálnych úrokových sadzbách a najmä v prípade, ak sa klientovi končí obdobie fixácie, sa vo väčšine prípadov oplatí refinancovať, alebo aspoň si zistiť, ako sa  refinancovanie v konečnom dôsledku prejaví na výslednej mesačnej splátke úveru,“ dodáva L. Žáčková.


Poštová banka až do konca marca ponúka výhodnú hypotéku s úrokom od 0,5 % p. a. Viacerí klienti ju však môžu získať úplne zadarmo. „Klienti, ktorí v tomto období požiadajú o úver a  zároveň aj uzatvoria zmluvu, budú po splnení podmienok zaradení do súťaže o nulovú úrokovú sadzbu,“ hovorí Lýdia Žáčková. Úver s úrokom 0 % môže mať až 42 výhercov, ktorí získajú ešte väčšiu mesačnú úsporu. Viac informácii o hypotéke s úrokom od 0,5 % p. a., ktorý banka ponúka bez poplatku za jeho poskytnutie, nájdete na www.postovabanka.sk/hypoteka.