Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Koloseum v Ríme čaká rekonštrukcia, oživí ho nová vysúvateľná podlaha

Napísal Róbert Bosák, 09.06.2021

Taliansku neostalo veľa pamiatok, ktoré sú reálnou ukážkou života gladiátorov. Rímske Koloseum tak patrí medzi vzácne stavby, ktoré do krajiny lákajú milióny návštevníkov.  Ich počet by sa mal po realizácii čiastočnej rekonštrukcie tohto diela ešte zvýšiť.

Zdroj: stirworld.com


Dôvodom rastúcej návštevnosti turistov prichádzajúcich do Ríma má byť nová podlaha, ktorá bude v Koloseu osadená. Podľa projektu, ktorý predstavil taliansky minister kultúry, však ani zďaleka nepôjde o obyčajnú podlahovú krytinu. Vedenie ministerstva prišlo s nápadom, ktorý dá prehliadkam slávneho objektu celkom nový rozmer.

Zdroj: stirworld.com 


Po dlhých rokoch už s podlahou

Jedna z najslávnejších antických pamiatok ponúka náhľad hlboko do svojich útrob aj vďaka tomu, že je dlhší čas bez podlahy. Pôvodná drevená krytina posypaná pieskom, na ktorej boli zvádzané gladiátorské súboje, bola odstránená a dejisko bojov uprostred oválu ponechané bez náhrady. To sa má v blízkej budúcnosti zmeniť vďake iniciatíve spomínaného ministerstva, ktoré predstavilo netradičný nápad schopný vrátiť legendárnej aréne aspoň časť zašlej slávy.

Zdroj: mylittleadventure.com 


Nová podlaha bude vysúvateľná

Minister D. Franceschini si od rekonštrukcie sľubuje veľa najmä kvôli myšlienke samotného projektu. Nová podlaha totiž umožní návštevníkom prechádzať sa priamo na mieste súbojov a pozorovať Koloseum z perspektívy, z akej sa naň dívali gladiátori. Zároveň budú mať šancu nazrieť do priestorov pod podlahou, kde sa zdržiavali samotní bojovníci. Umožní to inštalácia krytiny využívajúca vysúvateľný systém, ktorý bude zároveň chrániť tieto podzemné priestory pred dažďom.

Zdroj: stirworld.com 


Obnova bude stáť vyše 18 mil. €

Vzhľadom na prepracovanosť projektu je jasné, že jeho realizácia nebude lacnou záležitosťou. Ministerstvo už stihlo zverejniť aj odhadovanú výšku nákladov, ktoré bude na osadenie novej podlahy nutné vynaložiť. Predbežne sa ráta so sumou okolo 18,5 mil. €. Lukratívnu zákazku si uchmatla milánska firma Milan Ingegneria, ktorá ohlásila, že v prípade plynulej výstavby by dielo malo byť hotové v roku 2023.

Zdroj: mylittleadventure.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: stirworld.com, mylittleadventure.com