Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kolekcia nábytku a bytových doplnkov z elektrických kolobežiek

Napísal Róbert Bosák, 19.08.2022

Rastúci dôraz na recykláciu a opätovné využitie nadbytočného odpadu dáva dizajnérom nové možnosti. S trochou kreativity sa ako materiál na výrobu bytového vybavenia dajú zužitkovať aj komponenty zo starých elektrických kolobežiek. 

 

S nápadom využiť časti elektrických kolobežiek na výrobu bytového vybavenia prišlo štúdio Andra formen. Štvorica švédskych dizajnérov navrhla unikátnu kolekciu nábytku a bytových doplnkov, ktorá vznikla recykláciou komponentov z nevyužívaných kolobežiek. Kolekcia E-metabolism okamžite vzbudila pozornosť, a to nielen neobvyklým prevedením jednotlivých diel.

E-metabolism, Zdroj: design-milk.com

 

Problém s vyhodenými kolobežkami

 

Cieľom vzniku kolekcie nebolo iba ukázať možnosti využitia recyklácie v oblasti dizajnu. E-metabolism v sebe nesie aj environmentálne posolstvo. Každý model upozorňuje na problém s vyradenými elektrickými kolobežkami, ktoré sa vo švédskom meste Malmö stali rizikovým odpadom. Mnohé z nich končia v miestnom vodnom kanáli, nie v šrote. Tým neznečisťujú iba samotný vodný tok, ale stávajú sa aj toxickou hrozbou pre životné prostredie v širšom okolí. 

E-metabolism, Zdroj: design-milk.com

 

Odpad využiteľný pri výrobe nábytku

 

Členov dizajnérskeho štúdia Andra formen nenechal problém s kolobežkami vyhodenými v miestnom kanáli ľahostajných. K jeho riešeniu chceli prispieť zužitkovaním tohto odpadu pri výrobe nového druhu nábytku. Umožnili im to kovové a plastové komponenty na kostre kolobežiek. K recyklovaným dielom pridali 3D komponenty, ktoré sa pomocou moderných technológií dali navrhnúť tak, aby bol konkrétny model nábytku či bytového doplnku pevný, pohodlný a originálny.

E-metabolism, Zdroj: design-milk.com

 

Kolekcia s viacerými druhmi doplnkov

 

Tvar a prevedenie kolobežiek umožnilo dizajnérom vyrobiť z recyklovaných komponentov viacero modelov nábytku a bytových doplnkov. V kolekcii E-metabolism sa objavuje stôl, stoličky, vázy či stolné svietidlá. Obohatil ju aj kvetináč určený na hydroponické pestovanie rastlín. Nechýba v nej ani praktický gril. Dizajn všetkých modelov dopĺňajú logá výrobcov kolobežiek. Ich účelom je ukázať majiteľom, že všetky doplnky z tejto kolekcie boli vyrobené z častí starých elektrických kolobežiek.

E-metabolism, Zdroj: design-milk.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: andraformen.se

Zdroj foto: design-milk.com