Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Knižnica s miliónom kníh imitujúca jaskyňu

Napísal Róbert Bosák, 26.11.2017

Práca holandského ateliéru MVRDV nás zaujala už viackrát. Naposledy sme si od nich predstavili premenu viaduktu na vysunutý park v juhokórejskom Soule. Dnes síce opäť zalovíme v Ázii, no z Južnej Kórey sa presunieme do čínskeho Tianjinu.

 

Spojitosť MVRDV s čínskym Tianjinom si budeme navždy pamätať v súvislosti s návrhom novej miestnej knižnice. Ako je v prípade návrhov od tohto ateliéru zvykom, ani tentoraz sa nejedná o obyčajný objekt. Dizajnéri vymysleli špeciálny vzhľad imitujúci rozľahlú jaskyňu, ktorá je zvnútra osvietená veľkou svetelnou guľou, čo robí z Tianjin Binhai Library unikátny kultúrny komplex

 

Jaskyňa so svetelnou guľou a mnohými kaskádami

 

Po vstupe do priestorov zrejme chvíľu potrvá, kým si uvedomíte, že ste v knižnici. Interiér je totiž akousi imitáciou jaskynných priestorov, ktorého steny a schody tvoria viaceré kaskády. Práve v nich sa nachádzajú stovky políc zaplnených knihami všetkých žánrov. Celkový dojem z dizajnu trochu kazí presklený povrch budovy, no na druhej strane ho zlepší dosť netypická atrakcia v podobe veľkej svetelnej gule rozsvecujúcej celé vnútro budovy.

Zdroj: dezeen.com

 

Interiér realizovali v obmedzených podmienkach

 

Návrh knižnice mohol vyzerať ešte prepracovanejšie, no architektov pribrzdili obmedzenia spojené s jej polohou. Mesto ju totiž umiestnilo do jednej z 5 častí tvoriacich megalomanský kultúrny komplex, takže celý interiér knižnice museli vtesnať do výmery 33 700m2. Tá však postačila na to, aby výsledné dielo umožnilo čitateľom nevšedný zážitok a zároveň sa stalo ďalším klenotom modernej architektúry v krajine.

Zdroj: mashable.com  

Knižnica je schopná skladovať vyše milión kníh

 

Napriek obmedzeným možnostiam pri realizácii sa podarilo vybudovať obrovský komplex schopný poňať početné návštevy. Tie budú môcť využívať obsiahlu zbierku kníh od výmyslu sveta, nakoľko podľa autorov je v nej priestor pre viac ako milión zväzkov. Ak sa spočítajú všetky police a regály nielen vo verejnej časti, ale takisto v archíve, celková kapacita dosahuje okolo 1,2 milióna kníh.

Zdroj: mymodernmet.com

 

Väčšina čitateľov si potrpí skôr na klasiku a historický nádych knižničných priestorov, čo ale v prípade Tianjin Binhai Library neplatí. Tá je skôr futuristickou stavbou, ktorá využíva nové netradičné prvky, no tie Čína miluje. Inak by sa autori projektu nepúšťali do objektu, ktorý je ďalšou ukážkou ich nadčasovej kreativity a zápalu pre pokrok. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : inhabitat.com, dezeen.com, mashable.com, mymodernmet.com