Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Klasické červené tehly dokážu udržiavať energiu v stenách

Napísal Róbert Bosák, 21.08.2020

Pokusy vytlačiť klasické tehly z pozície jedného z najvyužívanejších stavebných prvkov zatiaľ neuspeli. Po tom, čo americkí vedci predstavili spôsob, vďaka ktorému dokážu uchovávať energiu priamo v stenách, to budú mať konkurenčné materiály ešte ťažšie.

 

Z tehál sa ročne postavia státisíce budov po celom svete. Po nedávnom zverejnení výskumov vedcov z Washingtonskej univerzity v St. Louis môže toto číslo ešte výrazne vzrásť. Červené tehly už totiž nebudú vyhľadávané iba kvôli schopnosti zvyšovať kvalitu a trvácnosť stavieb. Po najnovšom majú slúžiť aj pri zvyšovaní energetickej efektivity budov.

Zdroj: intelligentliving.co 


Tehly ako batérie

 

Cieľom amerických vedcov bolo nájsť efektívny a finančne nenáročný spôsob, ako by mohli tehly skladovať elektrinu. Pomocou špeciálnej úpravy sa im nakoniec podarilo urobiť z nich kondenzátory schopné udržať isté množstvo elektriny. Tehly sa tak premenia na akési batérie, ktoré po nabití prúdom vysielajú elektrickú energiu.

Zdroj: source.wustl.edu


Ako to funguje:

 

- klasické červené tehly sa namočia do vodivého polyméru PEDOT

- nanovlákna polyméru začnú pôsobiť vo vnútornej štruktúre tehly

- štruktúra tehly sa zmení na iónovú, čím dokáže viesť a ukladať elektrinu

- následne sa napojí na svetelnú LED diódu, ktorú na nejaký čas rozsvieti

- k rozsvieteniu LED diódy na 10 až 12 minút postačí nabitie tehly na 3 V

- povrch stien sa ešte natrie epoxidom, ktorý pomôže udržať elektrinu v stene

- testy ukázali, že systém funguje aj pod vodou a tehly sa dajú nabiť aj solárne

Zdroj: source.wustl.edu


Lacné a šetrné

 

Schopnosťou nahradiť batérie sa pozitíva takto upravených tehál nekončia. Podľa vynálezcov majú plniť aj ekologické požiadavky, a to nielen kvôli možnosti príjmu obnoviteľnej energie. V hre je aj recyklácia. K napojeniu tehál totiž nebudú potrebné iba čisto nové kusy. Využiť sa dajú aj staršie použité tehly, ktoré nie sú poškodené.

Zdroj: theburnin.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: intelligentliving.co, source.wustl.edu, theburnin.com