Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kedysi najvyššia budova na svete oslávila 50 rokov

Napísal Róbert Bosák, 05.05.2023

Prvú polovicu doterajšieho „života“ strávila na čele poradia najvyšších budov na svete. Počas tej druhej sa v rebríčku postupne prepadávala, no aj po 50 rokoch od ukončenia výstavby patrí medzi najvyššie stavby na západnej pologuli.

Willis Tower, Zdroj: pixabay.com

 

Písal sa 3. máj 1973, keď sa na čelo rebríčka najvyšších budov na svete dostala nová výšková stavba. Svetové prvenstvo si uchmatla vyše 100-poschodová veža, ktorá 3. mája daného roka dosiahla výšku 442 m. Vyššia z dvojice strešných antén ju neskôr predĺžila ešte o 85 m. Willis Tower, ako znie súčasný názov chicagskej veže, dlhé roky známej pod názvom Sears Tower, si celosvetové prvenstvo udržala až do roku 1998. Po 25 rokoch ju na čele rebríčka vystriedal malajský komplex Petronas.

Willis Tower, Zdroj: pixabay.com

 

Mrakodrap z niekoľkých veží

 

Vyše 440-metrová budova pred 50 rokmi nezaujala iba rekordnou výškou. Pozornosť laickej aj odbornej verejnosti si získala aj vďaka dizajnu, ktorý bol na vtedajšie pomery nezvyčajný. Architekti Bruce GrahamFazlur Rahman Khan, pracujúci v čase realizácie projektu aj pre ateliér Skidmore, Owings & Merrill (SOM), ju navrhli ako stavbu s časťou konštrukcie zloženej z 9 veží spojených do 1 celku. Jednotlivé veže majú rôznu výšku a ich usporiadanie vytvára neobvyklý vzhľad dolnej časti objektu od prízemia až po 50. poschodie. Zvyšných 68 poschodí tvoria už iba 2 prepojené veže, ktoré si zachovali kvádrový tvar.

Willis Tower, Zdroj: pixabay.com

 

Obľúbená turistická atrakcia

 

108-poschodová stavba s typickým čiernym vzhľadom, o ktorý sa postarala fasáda z čierneho skla kombinovaného s eloxovaným hliníkom, bola postavená pre účely maloobchodnej siete Sears. Budova, ktorej výstavba si vyžiadala náklady vo výške zhruba 150 mil. USD (dnes je to hodnota okolo 1 mld. USD), si svoj komerčný účel zachovala aj po 50 rokoch. Kancelárie v budove využíva niekoľko nájomcov z radov elitných amerických firiem, napríklad United Airlines, Stanley Morgan či právnická spoločnosť Schiff Hardin. Jedna z najvyšších budov na západnej pologuli je známa aj ako turistická atrakcia. Tú z nej urobila vyhliadková plošina Skydeck na 103. poschodí. Ročne ju navštívi viac ako 1,5 mil. turistov, ktorí si môžu pozrieť panorámu Chicaga z ďalších 5 vyhliadok tvoriacich súčasť mrakodrapu.

Skydeck, Zdroj: treemode.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com, treemode.com