Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Keď farby dajú monotónnym sídliskám dušu

Napísal Róbert Bosák, 09.05.2018

Stačí zladiť zopár odtieňov a monotónne sídliská sa môžu zmeniť na žiarivý obraz plný farieb. Príkladom toho sú nasledujúce lokality, ktoré ožili bez veľkých stavebných zásahov. Tie neboli nutné, pretože všetko vyriešil dizajn vo svojej najpestrejšej podobe.


Farby a ich vibrácie majú neskutočnú moc. Nielenže vzbudzujú úžas a hladia ľudské zmysly, dokážu ovplyvňovať atmosféru a s ňou aj našu náladu, pričom je celkom jedno, či sa s nimi stretávame v domácnostiach alebo na verejných priestranstvách. Svedčí o tom aj hŕstka miest, v ktorých vyskúšali jednoduché experimenty s farbami a ich schopnosťou meniť sídliská.

 

Farebné ihrisko uprostred obytnej štvrte (Paríž)

 

Unikát, ktorý sa pomedzi stereotypné bytové domy priam blyští nielen pri pohľade z vtáčej perspektívy, zdobí parížsku štvrť Pigalle už vyše 10 rokov, no až vlani nadobudol aktuálnu podobu. Pôvodne tu malo stáť parkovisko, no miestni boli proti a radšej zrealizovali novú basketbalovú plochu, akú by sme márne hľadali kdekoľvek na svete.

Zdroj: www.dezeen.com


Zdroj: www.heydesign.com


Ostrov s najfarebnejšou zástavbou (Burano)

 

Obľúbená talianska lokalita Burano si už dávnejšie vyslúžila titul ostrova s najfarebnejšou zástavbou. Aj keď nejde o klasické sídlisko, ktorého panorámu tvoria bytovky, farebné domy okolo vodného kanála vedúceho až zo 7 km vzdialených  Benátok dekorujú rozprestierajúcu sa obytnú štvrť.

Zdroj: www.darkrome.com 


Zdroj: www.chambres-hotel.fr


Pestré schodiská vládnu mnohým veľkomestám   

 

V súčasnom urbanizme, ktorý chce vsadiť na pestrosť, zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh práve schodiská. Tie sa môžu v snahe oživiť atmosféru verejných priestranstiev využiť rôzne, no najčastejšie ide o ich pomaľovanie alebo vytváranie farebných mozaík. Výjavy tohto druhu nájdeme vo viacerých veľkomestách, napríklad v brazílskom Riu s preslávenými Escadaria Selarón či v San Franciscu, kde sa dá kráčať po 16th Avenue Tiled Steps.

Zdroj: www.dreamstime.com 


Zdroj: www.flickr.com


Farby v mestách nechýbajú ani na Slovensku

 

Aj keď do zoznamu najkrajších schodísk či dokonca verejných priestranstiev zatiaľ nezaradili žiadne z našich miest, Trenčín by mohol byť jedným z kandidátov. Mesto, ktoré opakovane potvrdzuje svoju otvorenosť voči pouličnému umeniu, nechalo Rasťa Jakubeka, známeho pod pseudonymom Nomad, premeniť schodisko pri jednej z miestnych základných škôl na exkluzívny mozaikový obraz tiahnuci sa niekoľko metrov. Fotky (nielen) tohto diela sa dajú nájsť v archívoch na stránkach www.arttack.sk alebo www.nomaddesign.sk

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.twitter.com, www.dezeen.com, www.heydesign.com, www.darkrome.com, www.chambres-hotel.fr, www.dreamstime.com, www.flickr.com