Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kaštieľ v Jelšave dostane 1 mil. € na obnovu

Napísal Róbert Bosák, 06.11.2021

Jelšava a jej okolie sa nemôže pochváliť veľkým kultúrnym a historickým dedičstvom. Kaštieľ Coburgovcov však patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky celého gemerského regiónu. K návratu zašlej slávy ale potrebuje rozsiahlu obnovu.

Zdroj: TASR – tasr.sk

 

Stav kaštieľa v Jelšave je alarmujúci už niekoľko rokov. Pred pár dňami mu však svitlo na lepšie časy. Nádej na návrat zašlej slávy vzácneho historického objektu vzbudila informácia o získaní grantu na jeho obnovu. Výsledkom tejto obnovy má byť samotná renovácia budovy aj zriadenie nového kultúrneho a historického centra priamo v jej vynovených priestoroch.

Zdroj: sobotnik.sk

 

Milión na obnovu z grantov EHP

 

Renovácia kaštieľa má byť financovaná z rovnakých prostriedkov ako ďalších 18 pamiatok na Slovensku. Na jeho obnovu sa má použiť 1 mil. €, ktorý bude čerpaný z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Tie sú okrem iného určené práve na renováciu chátrajúcich pamiatok, medzi ktorými je aj 3-podlažný klasicistický kaštieľ z 2. polovice 18. storočia. Ten prejde rozsiahlou modernizáciou, ktorá dá dlhoročne chátrajúci objekt celý do poriadku.

 

Plánované rekonštrukčné práce:

 

- obnova poškodených častí kaštieľa

- rekonštrukcia strešných nosníkov

- úplná obnova pivničných priestorov

- modernizácia systému kanalizácie

- sanácia muriva zvonku aj zvnútra

 

Nové kultúrne centrum Gemera

 

Cieľom obnovy nie je iba samotná rekonštrukcia budovy. 1 mil. € má postačiť aj na zriadenie nového kultúrneho centra Gemera. Nové kultúrne centrum okrem iného poslúži ako priestor pre stretnutia umelcov či remeselníkov, ktorí tu budú môcť prezentovať svoju tvorbu. Časť priestorov bude určená na zriadenie ekologického centra, kde budú prebiehať „eko“ aktivity zamerané na šírenie osvety o možnostiach zlepšenia kvality životného prostredia v lokalite.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: TASR – tasr.sk, sobotnik.sk