Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jurkovičove chaty na moravskoslezských Pustevnách oslávili 120 rokov

Napísal Róbert Bosák, 07.08.2019

1018 m. n. m., v srdci Moravskoslezských Beskýd, len zopár kilometrov od hraničného prechodu Makov. Práve na tomto mieste nájdeme 2 štýlové horské chaty D. Jurkoviča, ktoré sú aj po 120 rokoch a nedávnom požiare klenotom českej ľudovej architektúry.

Zdroj: www.vychodni-morava.cz


Čo navrhol, to premenil na veľdielo. Autor Štefánikovej mohyly a priekopník originálneho secesného štýlu s prvkami ľudovej architektúry má v zbierke najvýznamnejších návrhov aj horské chaty LibušínMaměnka na Pustevnách. Tie sa napriek nepriazni osudu dožili 120 rokov, ktoré oslávili práve včera.

Zdroj: Michal Klajban 


Z histórie Libušína a Maměnky

 

Pustevny boli odjakživa jedným z najobľúbenejších turistických cieľov Moravskoslezských Beskýd. Pre lepší komfort turistov sa koncom 19. st. na žiadosť Pohorskej jednoty Radhošť pripravil návrh menšieho zrubového komplexu, v ktorom sa zriadia útulne a gastrozariadenia. Za autora stavieb bol vybratý D. Jurkovič, ktorý prišiel s návrhom secesných horských chát zdobených valašskými motívmi. Dominantou areálu sa stali práve chaty Libušín a Maměnka, ktoré po zhruba 2-ročnej výstavbe 6. augusta 1899 slávnostne otvorili.

Zdroj: www.beskydyportal.cz 


Libušín čaká na ďalšiu šancu

 

Nechýbalo veľa a jedna z chát by sa 120. narodenín nedožila. Libušín totiž začiatkom marca v roku 2014 zasiahol rozsiahly požiar, ktorý zničil takmer celý objekt. Oheň napáchal škody vo výške 80 mil. Kč. Valašské múzeum v prírode Rožnov pod Radhoštěm, ktoré je od roku 1995 vlastníkom objektu, však počas leta 2017 pristúpilo k obnove za 100 mil. Kč. Libušín tak dostal novú šancu, vďaka ktorej sa dožil okrúhleho veku a už čoskoro sa opäť sprístupní verejnosti.

Zdroj: Ivannah 


Chaty zdolali aj iné prekážky

 

Požiar spred 5 rokov nebol jedinou ranou, ktorej museli Jurkovičove diela čeliť. Prvé väčšie problémy prišli ešte v roku 1947, keď sa mali obe chaty zbúrať kvôli nevyhovujúcemu stavu. K demolácii neprišlo ani v 80. rokoch, keď v dôsledku prerušenia renovácie znova hrozilo ich zbúranie. Situácia sa začala riešiť až po odkúpení areálu Valašským múzeom, ktoré prevzalo zodpovednosť za renováciu aj opätovné otvorenie chát pre verejnosť.

Zdroj: Ivannah 


Zdá sa, že Libušín aj Maměnka sú z najhoršieho vonku a už čoskoro by sa ich obnova mohla ukončiť. Podariť sa to môže už túto jeseň, aj keď na sprístupnenie chát bude potrebné počkať minimálne do budúceho roka. Obnova totiž bude pokračovať úpravou interiérov a zriadením reštauračných prevádzok, po ktorých sa počká na posledný krok v podobe kolaudácie.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: www.vychodni-morava.cz, Michal Klajban, www.beskydyportal.cz, Ivannah