Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Júnový objem hypoték zaznamenal medziročný aj medzimesačný rast

Napísal Róbert Bosák, 10.08.2020

Slovenský hypotekárny trh sa po kritickej jari opäť vracia do starých koľají. Nedávno zverejnené júnové čísla totiž priniesli informácie o ďalšom raste, a to na medzimesačnej aj medziročnej úrovni.

Zdroj: www.pixabay.com 


Júnový rast na hypotekárnom trhu vyplýva z čísel, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS). Tá v rámci štatistík sledujúcich vývoj úverov na bývanie už tradične prináša aj údaje  o objeme schválených hypoték vrátane informácií o jeho mesačnom či medziročnom náraste, resp. poklese.

Zdroj: www.pixabay.com 


Objem hypoték dosiahol 924 mil. €

 

Či už nahliadneme do medzimesačného alebo medziročného porovnania, v obidvoch nájdeme rast. O ten sa postaralo zvýšenie mesačného objemu schválených hypoték na úroveň 924 mil. €. V porovnaní s májom ide o 4,5 % nárast, ktorý by mal signalizovať, že hrozba koronakrízy je na hypotekárnom trhu zažehnaná.

 

Medziročný rozdiel je vyše 27 %

 

Plusové čísla prinieslo aj medziročné porovnanie s júnom 2019. To však neukazuje na žiadnu výraznú zmenu vo vývoji na hypotrhu. Objem úverov totiž medziročne stúpal aj v predošlých mesiacoch. V júni sa mu podarilo zachovať dvojciferné tempo jeho zvyšovania, ktoré vyústilo do viac ako 27 % nárastu.

 

Priemerná úroková sadzba klesla

 

Za vyšším objemom hypoték nie je len zažehnanie koronakrízy. Prispelo k nemu aj ďalšie zníženie úrokových sadzieb v sadzobníkoch vybraných poskytovateľov. S tým poklesla aj priemerná úroková sadzba, hoci pokles dosiahol iba 0,02 %. Jej hodnota tak uzatvorila 1. polrok 2020 na úrovni 1,07 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com