Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jediná česká synagóga postavená po vojne oslavuje 20 rokov

Napísal Róbert Bosák, 09.11.2020

9. november 2000 bol pre českú židovskú náboženskú obec významným dňom. V Liberci sa totiž otvorili brány celkom novej synagógy. Tá je aj po 20 rokoch od svojho otvorenia jedinou synagógou na území ČR, ktorú vybudovali po 2. sv. vojne.

Zdroj: liberec.cz


Zachovalých synagóg so vzácnou historickou hodnotou je v Česku množstvo. Štatút židovskej modlitebne, ktorá sa postavila po ukončení vojny, si však už 20 rokov drží len tá v Liberci. Jej sídlo má síce od klasickej hebrejskej kultúry ďaleko, no svoj účel určený na občasné stretnutia veriacich spĺňa. Zároveň spĺňa aj predpoklady na kvalitné moderné architektonické dielo.

Zdroj: jizerky.cz


Modlitebňa v modernom prevedení

 

Na konečnom dizajne nového náboženského objektu sa nepodpísalo iba obdobie, v ktorom ju vybudovali. K netradičnému modernému dizajnu prispelo aj prepojenie s Krajskou vedeckou knižnicou. Tá bola navrhnutá ako moderná nadčasová budova, ktorej dominuje spojenie skla s kovom, čo ovplyvnilo aj vzhľad židovskej modlitebne. Napriek tomu má náboženské sídlo viacero prvkov vystihujúcich duchovný rozmer takéhoto objektu.

Zdroj: cesky-raj.info 


Poloha na mieste vypálenej synagógy

 

Synagóga z roku 2000 nie je prvou židovskou modlitebňou v Liberci. Ako vo väčšine českých miest, aj tu stála synagóga už dávno pred 2. sv. vojnou. V prípade tej libereckej išlo dokonca o architektonický skvost, ktorý sa do histórie zapísal najmä svojou 39-metrovou vežou. Dielo však neprežilo vyčíňanie nacistov, ktorí ju počas Krištáľovej noci vypálili. Práve na jej mieste bola postavená Krajská vedecká knižnica aj s novou modlitebňou.

Zdroj: liberec-reichenberg.net


Nadčasové prevedenie a nápad, ktorý priniesol spojenie knižnice so synagógou, si všimli aj odborníci. Podľa niektorých si budova známa ako Stavba zmierenia zaslúžila aj prestížne architektonické ocenenie. K jeho získaniu prišlo v roku 2001, teda rok po otvorení synagógy. Práve vtedy bol objekt vyhlásený za Stavbu roka 2001.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: liberec.cz, jizerky.cz, cesky-raj.info, liberec-reichenberg.net