Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Japonskí vedci testujú recyklovaný „prírodný“ betón

Napísal Róbert Bosák, 20.03.2020

Klasický betón je známy svojimi dopadmi na životné prostredie. Vedci sa tak dlhodobo snažia prísť s riešením, ako ho vyrábať trochu ekologickejším spôsobom. Na univerzite v japonskom Tokiu možno jedno efektívne riešenie našli.

Zdroj: www.u-tokyo.ac.jp


Tým riešením by mohol byť špeciálny recyklovaný betón, ktorý je tak trochu na „prírodnej“ báze. Japonskí vedci totiž pripravili sériu testov, ktoré môžu potvrdiť, či bude takýto druh stavebného materiálu vhodný pri bežných stavebných prácach. A tiež, či môže stavebníkom ponúknuť lepšie vlastnosti ako klasický betón.

Zdroj: www.u-tokyo.ac.jp 


Betónový prach + drevený odpad

 

Testovaný typ betónu má od čisto prírodného materiálu ďaleko. Jeho zloženie však obsahuje isté prírodné prvky, pre ktoré si okamžite získal takýto prívlastok. Okrem betónového prachu pochádzajúceho z nevyužitého stavebného odpadu sa do konečnej recyklovanej zmesi pridáva aj odpad z dreva. Oba materiály tak pochádzajú z recyklácie, čo robí tento druh betónu oveľa šetrnejším ako v prípade klasických betónových materiálov.

 

Ako tento „prírodný“ betón vzniká:

 

- najprv sa rozdrvia kusy betónového odpadu a pomelú na prach

- do zmesi s betónovým práškom sa následne pridá voda a lignín

- lignín je organický polymér, ktorý sa dá získať z odpadu z dreva

- zmes prachu, vody a lignínu sa následne zohreje a vystaví tlaku

- práve horúci a tlakom upravený lignín stmelí a spevní celú zmes

 

Nielen ekologickejší, ale aj pevnejší

 

Výrobný proces, ktorým recyklovaný betón vzniká, nerobí z tohto materiálu len ekologickejší druh betónu. Jeho prednosťou má byť veľmi dobrá pevnosť, ktorej napomáha práve využitie dreveného odpadu. Podľa vedcov by mohol byť dokonca pevnejší a tiež odolnejší ako bežný betón. To ale musia potvrdiť ďalšie testy, prípadne jeho využitie naostro pri nejakej skúšobnej výstavbe. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.u-tokyo.ac.jp