Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jakarta končí, Indonézia bude sťahovať metropolu

Napísal Róbert Bosák, 30.08.2019

Nie ojedinelý, no ani nie celkom bežný ťah. K sťahovaniu veľkomiest do nových lokalít dochádza len v krajných prípadoch. Takým je aj indonézska Jakarta, ktorá ako hlavné mesto čoskoro končí.

Zdroj: Muhammad Rasyid Prabowo


Takmer 10-miliónové veľkomesto na Jáve si už štatút metropoly dlho užívať nebude. Mesto sužované viacerými problémami prenechá túto pozíciu niektorej zo 4 „kandidujúcich“ lokalít rozprestierajúcich sa v rozľahlých zalesnených oblastiach. Práve jedna z nich sa stane novým kultúrnym, pracovným, administratívnym aj dopravným centrom krajiny.

Zdroj: Michael Thirnbeck 


V metropole to praská vo švíkoch

 

Dôvodov, pre ktoré indonézsky prezident ohlásil presťahovanie hlavného mesta na inú adresu, je hneď niekoľko. Pre mnohých je kľúčový najmä nedostatok miesta na území Jakarty. Okrem viac ako 9 miliónov ľudí v meste sa ďalšie milióny obyvateľov tlačia v preplnených okolitých aglomeráciách. Miesto zaberajú aj tisícky turistov, ktorí sem cestujú kvôli dovolenke na Jáve, čo vedie k pravidelným dopravným zápcham a kolapsom na letiskách.

Zdroj: Stef Hoffer 


Problémom mesta je aj zlá poloha

 

Preplnené štvrte sú však len jedným z problémov, ktoré Jakartu sužujú. Situácia je kritická aj kvôli opakovaným prírodným katastrofám. Oblasť náchylná na zemetrasenia leží v záplavovej oblasti, k čomu neprispieva ani postupné sa potápanie mesta. V súčasnosti leží pod hladinou mora približne 40 % metropoly. Niektoré okrajové časti sa už začali potápať, čo je údajne iba začiatok. Podľa vedcov má byť do roku 2050 pod vodou asi 36 % územia Jakarty.

Zdroj: VOA Indonesian Service 


Nová metropola už v roku 2024

 

Katastrofickým scenárom spojeným s postupným potápaním Jakarty má zabrániť práve skoré presťahovanie metropoly. Proces presídľovania by mal trvať zhruba 5 rokov, takže nové sídlo pre milióny ľudí by sa mohlo stať oficiálnym novým hlavným mestom ešte pred koncom roka 2024. Urýchlené sťahovanie metropoly si však vypýta značné náklady, ktorých celková výška sa momentálne odhaduje na 33 mld. USD.

Zdroj: Jack Board 


Jakarta nie je prvým veľkomestom sveta, ktoré bude presťahované. História si takéto prípady pamätá už z čias staroveku, no o nič výnimočné nejde ani v novodobých dejinách. Len počas 2. polovice 20. storočia si nový domov našlo 13 metropol. K štátom, ktoré spravili tento krok,  sa do piatich rokov pridá aj Indonézia.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: Gunawan Kartapranata, Muhammad Rasyid Prabowo, Michael Thirnbeck, Stef Hoffer, VOA Indonesian Service, Jack Board