Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jaguar ešte ani nevyrába, no reality v Nitre sú už drahšie skoro o tretinu

Napísal Róbert Bosák, 31.08.2018

Sú to už približne 3 roky, čo sa bytový trh v Nitre začal poriadne otriasať. Po dlhodobej stagnácii a pomaly rastúcej ponuke novostavieb sa karta otočila a nitriansky trh sa stal jedným z najživších na Slovensku. Dôvod je jasný – Jaguar potvrdil svoj príchod.

 

Nielen pracovné miesta a možnosť zvýšiť HPD krajiny, ale aj stovky nových bytov a domov. Aj to má Nitre a jej blízkemu okoliu priniesť výstavba štvrtého závodu na výrobu áut, ktorej prípravy sprevádza výrazné oživenie na realitnom trhu. Práve s tým súvisí zdražovanie, ktoré dosiahlo rekordné čísla a vyšvihlo ceny bývania v nitrianskom regióne takmer na maximum.

Zdroj: www.novanitra.sk 


Rast cien dosiahol za 3 roky 27 %

 

Po tom, čo začali ceny nehnuteľností v Nitre stúpať raketovým tempom, sa zrejme z príchodu ďalšej slovenskej automobilky prestali tešiť viacerí. Práve ohlásený príchod Jaguara spustil explóziu zdražovania, ktorá za posledné 3 roky dosiahla 27 %. Takýto výrazný nárast cien si nepamätá ani Trnava, ani Žilina, ktoré otváranie nových závodov zvládli s oveľa miernejšími cenovými skokmi.

 

Najvýraznejší skok dosiahli byty

 

K výraznému rastu cien prispeli najmä byty, ktoré v porovnaní s domami alebo kancelárskymi priestormi zdražovali niekoľkonásobne viac. Už v roku 2016 sa nárast cien vyšplhal o 10 000 až 20 000 €, a to už aj pri bytoch s najmenšou výmerou. Dôvodom ich vysokého rastu bola aj slabá ponuka, ktorá súčasne s rastúcim dopytom tlačila ceny nahor. Podobný vývoj pretrvával aj o rok, kedy cenový boom pokračoval takmer celých 12 mesiacov.

 

Nahor sa vyšplhali aj ceny pôdy

 

Príchod automobilky si „odniesol“ celý realitný trh vrátane pozemkov. V prípade pôdy rástli ceny najmä pri parcelách patriacich do katastra samotnej Nitry, ktorá sa ešte pred ohlásením príchodu Jaguara predávala od 30 do 50 €/m2. Už niekoľko mesiacov po spečatení plánov stavať závod práve v Nitre boli ceny vyše 2-násobné a priemerne dosahovali úroveň od 70 do 120 €/m2.

Zdroj: www.nitraden.sk 


Rast od začiatku roka spomaľuje

 

Zdá sa, že odporcovia rekordného zdražovania sú z najhoršieho von, pretože od začiatku roka sa vývoj stabilizuje a rast cien za výsledkami z minulého a predminulého roka dosť zaostáva. Podľa analytikov sa dokonca blíži k maximálnej hranici, na ktorej sa majú ceny ustáliť, pod čo sa podpíše skôr neochota kupujúcich priplácať ako cenové limity nitrianskeho realitného trhu.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Foto: www.nitralive.sk, www.novanitra.sk, www.nitraden.sk