Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Jadrový bunker zo studenej vojny za takmer 400 000 USD

Napísal Róbert Bosák, 28.11.2019

Zoznam nehnuteľností v realitnej ponuke môže vyzerať rôzne. Okrem bytov, kancelárií či pozemkov sa v nej občas nájdu objekty, po ktorých bežný kupujúci nesiahne. Takým je aj podzemný jadrový bunker, ktorý sa aktuálne predáva v americkej Arizone.

Zdroj: estately.com


Pozostatky studenej vojny v predaji

 

Starý protiatómový kryt z arizonskej púšte nie je prvým ani posledným bunkrom tohto druhu, ktorý sa objavil v realitnej ponuke. Podobne ako pri predošlých ponukách, aj tentoraz sa jedná o pozostatok studenej vojny. Americká armáda totiž takéto bunkre využívala ako úkryt alebo sklad pre atómové hlavice, čo je takisto prípadom priestoru na opustenom pozemku neďaleko mesta Tucson.

Zdroj: estately.com


V bunkri bola 9-megatonová hlavica

 

Ktovie, či obyvatelia spomínaného mesta vedeli, aká ničivá sila sa ukrýva v podzemí len pár kilometrov od nich. Predávaný bunker totiž ukrýval 9-megatonovú atómovú hlavicu modelu Titan 2, ktorá by vraj dokázala napáchať niekoľkonásobne väčšie škody ako bomby zhodené na Hirošimu a Nagasaki. To je ale minulosť, pretože komplex už dávno neplní vojenský účel. V súčasnosti je opustený, zanedbaný a určený na predaj.

Zdroj: estately.com


Ako vyzerá tento bunker v súčasnosti:

 

- do areálu sa vchádza 40-metrovým rebríkom vedúcim do podzemia

- vstupnou bránou sú trojtonové dvere schopné odolať tlakovej vlne

- steny celého bunkra obklopujú viac ako meter hrubé betónové múry

- priestor, v ktorom sa nachádzala raketa, je v súčasnosti zlikvidovaný

- zvyšok komplexu aj s veliacim centrom je kupujúcemu k dispozícii

- stav bunkra je však zanedbaný, potrebuje dôkladné čistenie a obnovu

Zdroj: estately.com


Cena sa vyšplhala k 400 000 USD

 

Poloha v podzemí, stabilita stavby a odolnosť voči jadrovému výbuchu zrejme dokážu vyhnať cenu takýchto areálov na dosť vysokú úroveň napriek ich stavu. Tá v tomto prípade poskočila na 395 000 USD, čo je skoro 2-násobok sumy, ktorú súčasný majiteľ Rick Ellis za podzemný komplex zaplatil. Od predošlého majiteľa, ktorý bunker získal od americkej armády za 20 000 USD, ho kúpil za 200 000 USD.

Zdroj: tucson.com


Na pôde USA sa nachádzajú ďalšie podobné bunkre, ktoré čakajú na nového vlastníka. Dopyt po nich rebríčky predaja určite nezvalcuje, no zopár vážnych záujemcov sa nájde vždy. Mnohí z nich sú dokonca ochotní zaplatiť za takéto úkryty desiatky tisíc dolárov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: estately.com

Zdroj foto: estately.com, tucson.com