Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypotéky pre mladých od 1. júla - ústupky napriek prísnejším podmienkam

Napísal Róbert Bosák, 07.05.2018

S blížiacim sa príchodom prísnejších podmienok pri poskytovaní hypoték rastie panika medzi klientmi aj v radoch médií. Situáciu by mohli upokojiť ústupky NBS, ktoré banky vyjednali aspoň pre mladých žiadateľov.

 

Hypotéky pre mladých si toho v poslednom čase „vytrpeli“ viac než dosť. Krátko po tom, čo štátnu bonifikáciu nahradil nie veľmi výhodný daňový bonus, ich začalo ohrozovať blížiace sa sprísnenie podmienok pre získanie úverov. Tým sa síce klienti nevyhnú, no banky získali pár ústupkov, ktoré zabránia tomu, aby sa tieto produkty stali od 1. júla takmer nedostupné.

 

Mladí získali vyšší dlhový limitNa plánovanej novinke v podobe zavedenia dlhového limitu vo výške 8-násobku ročného príjmu sa už nič meniť nebude, aspoň nie v prípade klientov nad 35 rokov. Mladší žiadatelia však budú môcť kalkulovať „až“ s 9-násobnou hranicou, čo im umožní požičať si približne o 9 000 € viac..

 

Podiel úverov nad limit sa zdvojnásobí – S dlhovým limitom úzko súvisí aj hranica podielu poskytnutých nových úverov v hodnote vyššej ako 8-násobok ročného príjmu. Tá by v tomto roku nemala presiahnuť 20 % a od budúceho roka 5 %, čo však neplatí u mladších žiadateľov. Tí dostali od NBS výnimku, takže podiel týchto úverov sa bude môcť zvýšiť o ďalších 5 %.

 

Koniec 100 % a 90 % hypoték – Okrem vyššie spomínaných limitov musia klienti počítať aj s definitívnym koncom hypoték financujúcich celú obstarávaciu cenu nehnuteľnosti. Po novom budú môcť získať iba úvery s pomerom LTV pod 90 %, no aj v prípade tých 80 % sa má ich podiel postupne znižovať.

 

Aj keď NBS pri sprísňovaní podmienok pre poskytovanie hypoték pre mladých dosť poľavila, šance na schválenie žiadosti budú o niečo menšie. Napriek tomu by nemalo ísť o dramatické zmeny, kvôli ktorým by bol po hypotékach výrazne slabší dopyt. Banky údajne spĺňajú čísla, ktoré začnú platiť od júla, už teraz, takže im ani klientom nehrozí veľký skok.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.osiedle-laurowe.pl