Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypotekárny trh v roku 2019 v skratke

Napísal Róbert Bosák, 02.01.2020

V predošlom roku to na hypotekárnom trhu žilo. Do hry sa dostali nové pravidlá, objem schválených úverov dosiahol nečakané sumy a výška úrokových sadzieb znova prepísala rekordy. Popritom sme boli svedkami ďalších zásadných udalostí formujúcich vývoj na trhu.

 

Daňový bonus k hypotéke pre mladých

Začiatok predošlého roka patril návratu témy daňového bonusu k hypotéke pre mladých. Ten totiž 1. januára 2018 nahradil dlhoročne osvedčenú štátnu bonifikáciu, čo znamená, že v roku 2019 si oň žiadatelia mohli požiadať prvýkrát.

 

Objem úverov stále výraznejšie neklesal

Do roku 2019 sme vstupovali v sprievode predpovedí veštiacich postupné znižovanie objemu poskytnutých hypoték. Tieto prognózy však vyvrátili už štatistiky za prvé dva mesiace. Počas januára aj februára boli Slovákom schválené hypotéky s objemom viac ako 600 mil. €.

 

Titul Hypotéka roka získala opäť SLSP

Pri udeľovaní tohtoročného titulu „Hypotéka roka“ nedošlo k žiadnym prekvapeniam. Cenné prvenstvo si opäť uchmatla SLSP, ktorá je na hypotekárnom trhu stále neporaziteľná. Aj tento rok zvíťazila pred svojím najväčším konkurentom VÚB.

 

Sprísnenie podmienok na trhu s úvermi

Udalosťou roka bolo júlové sprísnenie podmienok pri poskytovaní úverov. Od 1. júla sa tak dostupnosť hypoték opäť znížila. Dôvodom bol koniec tzv. 90 % hypoték a celkové zníženie limitu pre poskytovanie 80 až 90 % hypoték o ďalších 5 %. O 5 % sa znížil aj počet hypoték schválených klientom s celkovou zadlženosťou presahujúcou 8-násobok ich ročného príjmu.  

 

Priemerná sadzba rekordne klesala

Zlacňovanie úrokov hypoték stále nepovedalo posledné slovo. K zníženiu priemerného úroku vlani dochádzalo opakovane. Kým vo februári dosahoval hodnotu 1,37 %, koncom leta stihol padnúť už na 1,25 %. Koncoročné hypotekárne kampane jeho výšku následne tlačili ešte viac nadol.

 

Najnižší úrok na trhu bol pod 0,60 %

Časy, keď sa prime rate sadzby pohybovali nad 1 %, sú dávno preč. Ku koncu roka bolo totiž možné získať aj hypotéku s úrokom 0,58 %. S touto rekordne nízkou sadzbou prišla Fio banka a len o 0,02 % vyšší úrok ponúkla Prima banka. K znižovaniu úrokov pod 1 % pri vybraných dĺžkach fixácie v priebehu 2. polroka pristúpili aj ďalší poskytovatelia.  

 

O nič menej zaujímavý nebude ani súčasný rok. Hneď 1. januára vstúpili do platnosti ďalšie obmedzenia hypoték. Už v najbližších týždňoch by na rad mohlo prísť aj ďalšie zlacňovanie úrokov zo strany niektorých bánk. Otáznik visí aj nad možným obratom vo vývoji úrokových sadzieb. Do konca roka tak zrejme máme postarané o viacero zásadných míľnikov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: freepik.es