Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypotekárny trh v ČR: Úroky rastú, objem hypoték je nadpriemerný

Napísal Róbert Bosák, 08.07.2021

Český hypotekárny trh zaznamenáva dlhodobo podobný vývoj ako ten slovenský. Líši sa iba číslami a priebežnými výsledkami jednotlivých ukazovateľov. Inak tomu nebolo ani v máji, kedy sa potvrdil trend pomalého nárastu úrokov a dosahovania nadpriemerného objemu poskytnutých hypoték.

 

Vývoj na hypotekárnom trhu v ČR sleduje už tradične FINCENTRUM HYPOINDEX. Pred niekoľkými dňami sa na jeho portáli Hypoindex.cz objavili ďalšie nové čísla, tentoraz za máj 2021. Podobne ako v predošlých mesiacoch, aj najnovšie údaje prinášajú informácie o výške priemernej úrokovej sadzby, o objeme poskytnutých hypoték či o priemernej výške hypotéky.

Zdroj: experian.com

 

Priemerná úroková sadzba už prekročila 2 %

 

So zvyšovaním úrokových sadzieb zo strany niektorých bánk sa postupne začala zvyšovať aj priemerná úroková sadzba na hypotekárnom trhu v ČR. V máji zaznamenala ďalší rast, ktorý dosiahol 0,08 %. Mierne zvýšenie malo za následok, že jej hodnota sa dostala nad hranicu 2 % a ukončila piaty mesiac v roku na úrovni 2,06 %. Stalo sa tak vôbec prvýkrát v tomto roku. Viac ako 2 % dosahovala naposledy v októbri 2020.

 

Objem poskytnutých hypoték cez 40 mld. Kč

 

Napriek miernemu zvýšeniu úrokových sadzieb bol dopyt po hypotékach stále vysoký, čoho výsledkom je nárast celkového mesačného objemu poskytnutých hypoték. Ten sa v porovnaní s aprílovým objemom zvýšil o 1,375 mld. Kč. K 31. máju boli Čechom poskytnuté hypotéky za 40,555 mld. Kč. Aj keď ide o nadpriemerný výsledok, na prekonanie marcového rekordu, kedy bol mesačný objem poskytnutých hypoték zhruba o 4 mld. Kč vyšší, to nestačilo. 

 

Priemerná výška hypotéky s miernym poklesom

 

Kým vo vyššie uvedených ukazovateľoch bol zaznamenaný nárast, v ďalšom prišlo k poklesu. Priemerná výška hypotéky v ČR sa totiž znížila na 3,123 mil. Kč. Májový pokles však patrí medzi veľmi mierne, takže v porovnaní s predošlými mesiacmi sa nejedná o náznak zvrátenia dlhodobého trendu. Vzhľadom na očakávaný rast cien nehnuteľností v najbližších mesiacoch, ktorý bude výšku hypoték zvyšovať, ide skôr iba o chvíľkový pokles.

Zdroj: yourmortgage.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Hypoindex.cz

Zdroj foto: experian.com, yourmortgage.com