Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypotekárny trh stále šliape naplno

Napísal Róbert Bosák, 24.04.2019

Nízke úrokové sadzby, vysoký objem poskytnutých hypoték či dvojciferný medziročný rast. Na hypotrhu sa toho veľa nezmenilo ani po opakovanom sprísňovaní podmienok. Podľa najnovších čísel totiž šliapal naplno aj v posledných mesiacoch.

 

Čísla, ktoré potvrdzujú, že hypotekárny trh sa zatiaľ nechystá spomaliť, prišli v prvej polovici apríla od Národnej banky Slovenska (NBS). Tá zverejnila štatistiky za mesiac február, ktoré ani zďaleka nenaznačujú pribrzdenie vysokého dopytu po úveroch na bývanie a s ním rastúcej zadlženosti Slovákov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Priemerná úroková sadzba stále pod 1,40 %


Kým budú úroky nízke, dopyt po hypotékach môže len ťažko výraznejšie klesnúť. Doposiaľ k citeľnejšiemu zdražovaniu nedošlo v žiadnej banke, čo drží priemernú úrokovú sadzbu na úrovni 1,37 %. To je len o 0,03 % viac ako doterajšie minimum z novembra 2018

 

Objem poskytnutých hypoték nad 600 mil. €


Vysoký dopyt nemusí znamenať vysoký objem poskytnutých hypoték. Žiadatelia však stále siahajú po hypotékach dosahujúcich desaťtisíce eur, čo vyhnalo čísla v tomto ukazovateli až na 626 mil. €. V medziročnom porovnaní to značí 37 % rast.

 

Hypotekárny trh rástol vyše 12 % tempom

 

Minuloročný február bol síce na hypotrhu podstatne slabší, no v rámci celého roka 2018 došlo k ďalšiemu dvojcifernému rastu. Celkový pomer obchodov s hypotékami uzatvorených počas minulého roka stúpol o 12 %.

 

Banky poskytli 27 % hypoték s LTV nad 80 %


Júlové zmeny majú okrem iného za cieľ obmedziť hypotéky s pomerom LTV vyšším ako 80 %. Ku koncu roka ich banky mali poskytnúť maximálne 30 %, čo aj splnili, pretože takýchto hypoték bolo dokopy 27 %.

 

Prime rate sadzby sa bežne hýbu okolo 1 %


Najnižší možný úrok, tzv. prime rate sadzbu, ponúka viacero bánk na úrovni okolo 1%. V 2 z nich ho klienti môžu získať vo výške do 1 %. Získanie takéhoto úroku je ale podmienené niekoľkými podmienkami, napr. konkrétnou dobou fixácie.

Zdroj: www.pixabay.com 


Plán NBS schladiť aktivitu na hypotekárnom trhu a pribrzdiť rekordne stúpajúcu zadlženosť Slovákov zatiaľ nevychádza. Banky aj samotní žiadatelia naďalej využívajú všetky dostupné možnosti, ako schváliť čo najviac úverov, resp. ako ich získavať v čo najvyššej výške. Ako to ovplyvní situáciu na hypotekárnom a realitnom trhu a s tým ďalší vývoj zadlženosti tunajších domácností, to naznačia ďalšie štatistiky. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Foto: www.pixabay.com