Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypotekárny trh má za sebou posledné sprísňovanie podmienok

Napísal Róbert Bosák, 05.07.2019

Sprísňovanie podmienok na slovenskom hypotekárnom trhu je oficiálne zavŕšené, aspoň na nejaký čas určite. 1. júla totiž došlo k poslednému zníženiu limitov smerodajných pre poskytovanie hypoték s vyššími hodnotami LTV a DTI.

 

Podmienky na trhu s hypotékami sa začali sprísňovať ešte pred rokom. NBS však v spolupráci s hypotekárnymi bankami naplánovala tento proces na viacero postupných etáp. Práve 1. júla 2019 nastala posledná z nich, ktorá uzatvára harmonogram termínov vedúcich k obmedzeniu hypoúverov s vyšším LTV a DTI.

 

Hypoúverov s LTV nad 80 % bude už len pätina

 

100 % hypotéky sú minulosťou už dlhšie, 90 % to majú zrátané od minulého roka. Od 1. júla sú menej dostupné aj tie s pomerom LTV od 80 do 90 %. V rámci ich obmedzenia sa k nim po novom dostane už len 20 % žiadateľov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Podiel 80-90 % hypoték zo všetkých schválených hypoték:


Obdobie

Podiel schválených hypoték

od 1.7.2018

35 %

od 1.10.2018

30 %

od 1.1.2019

25 %

od 1.7.2019

20 %

 

Menej aj hypoték pre žiadateľov s DTI nad 8

 

V rámci sprísňovania podmienok sa od 1. júla obmedzuje aj počet hypoúverov schválených klientom, ktorých DTI, teda pomer všetkých dlhov klienta k jeho ročnému príjmu, presahuje daný koeficient 8. Po novom môže ich podiel tvoriť už len 5 %. V prípade žiadateľov do 35 rokov, ktorí žiadajú o hypotéku pre mladých, sa však stále berie do úvahy 5 % výnimka. 5 % týchto žiadateľov tak môže disponovať dlhmi vo výške 9-násobku svojich ročných príjmov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Séria obmedzení zo strany NBS končí. Podľa doterajších štatistík zatiaľ nenapĺňa očakávania ich autorov. Zadlženosť slovenských domácností je ďalej rekordná a objem hypoték dosahuje nadpriemerné čísla. To môže časom viesť k návrhu ďalších opatrení, ktoré by dlhodobý trend zadlžovania pribrzdili.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: www.pixabay.com