Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hypertufa – lacná a nenáročná imitácia kameňa do každého exteriéru

Napísal Róbert Bosák, 23.01.2017

Exteriér bez prítomnosti kamenných dekorácií by zíval prázdnotou a nech by sme ho akokoľvek zaplnili, stále by mu niečo chýbalo. Nie vždy sa podarí zohnať exkluzívne doplnky z pravého kameňa, takže pre splnenie cieľa musíme hľadať medzi imitáciami.

 

Alternatívnych náhrad, ktoré dokonale imitujú kameň, je na trhu hneď niekoľko. Každá z nich sa dá využiť na iné účely, medzi ktorými nechýbajú elegantné dekorácie či praktické doplnky do záhrady. Práve pri ich výrobe môže poslúžiť hypertufa, ktorá je jedným z najhľadanejších materiálov imitujúcich klasický prírodný kameň a jej rastúca popularita má viacero dôvodov.

Zdroj: pinterest.com

 

Cenovo dostupný a nenáročný materiál

 

Príbeh hypertufy sa začal písať v Anglicku, kde hľadali nové materiály oslavujúce tradície v záhradnej architektúre. Práve vtedy sa táto rýchlo zhotoviteľná cementová zmes osvedčila a stala sa bežnou súčasťou ponuky kamenných materiálov. Nakoľko sa vyznačovala nízkou cenou a jednoduchým tvarovaním, kvôli čomu je žiadaná dodnes, začala vykúkať zo stále väčšieho množstva záhrad.

Zdroj: jeffnichollsmasonry.ca

 

Výrobu doplnkov zvládneme sami

 

Výnimočnosť hypertufy sa prejavuje viacerými spôsobmi, medzi ktorými nechýba celkom jednoduchý spôsob výroby. Jednotlivé doplnky si pri troche zručnosti a kreativity môžeme pomocou návodu vyrobiť aj sami. Materiál je našťastie lacný, takže prípadné nepodarky sa dajú kedykoľvek opraviť alebo nahradiť inými dielami, ktoré si vytvarujeme trebárs priamo na záhrade.

Zdroj: pinterest.com

 

Ocenenia hodná je pestrosť a tvarovateľnosť

 

Vyššie spomínané jednoduché tvarovanie je alfou a omegou úspechu tohto materiálu. Vďaka tomu si môžu majitelia záhrad zhotoviť vlastné doplnky v rôznych podobách od kvetináčov, misiek, kamenných váz až po dekoračné figúrky.  Čo majiteľ, to iný exkluzívny model, aspoň tak to môže vyzerať pri troche snahy vedúcej k originálnemu prístupu k výrobe. Tento prístup uznávajú aj predajcovia, ktorí držia na pultoch rôzne exkluzívne modely z vlastnej výroby.

Zdroj: creoconcrete.com

 

Patina dodáva hypertufe šarm aj po rokoch


Popri všetkých pozitívach, ktoré sa s hypertufou spájajú, nesmieme zabudnúť na jej samotný vzhľad. Väčšina kamenných imitácií má s plynúcim časom estetické problémy, čo pri tomto  materiáli neplatí, skôr naopak. Čím dlhšie dané doplnky na záhrade stoja, tým viac vyniká patina, ktorá z nich postupom rokov vyžaruje. Aj keď istá hranica, prekročením ktorej sa tento pôvab stráca, existuje, životnosť modelov z hypertufy je prekvapivo dobrá.

Zdroj: finegardening.com 

 

Výhod tohto alternatívneho materiálu sme spomenuli viac než dosť, takže hypertufa už vyzerá ako dokonalá. Ak si odmyslíme, že nikdy nedosiahne odolnosť a šarm skutočného prírodného kameňa a stále bude mať hendikep spojený s tým, že je len umelinou, môžeme ju považovať za vhodný materiál do každého exteriéru.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : pinterest.com, jeffnichollsmasonry.com, finegardening.com