Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hrad Karlštejn po rekonštrukcii s novými expozíciami

Napísal Róbert Bosák, 04.05.2023

Jeden z najslávnejších stredoeurópskych hradov má za sebou rozsiahlu rekonštrukciu. 3 roky prác na Karlštejne sa niesli v duchu obnovy niektorých priestorov a vzniku nových expozícií.

 

Hrad Karlštejn, v minulosti známy aj ako Karlův Týn, sa začal rekonštruovať v roku 2020. Cieľom rozsiahlej renovácie bola obnova suterénu Cisárskeho paláca aj gotických pivničných priestorov. Obnovou prešla aj časť exteriéru. Veľkú revitalizáciu podstúpili úžitkové záhrady v areáli hradu. Súčasťou projektu bolo aj zriadenie niekoľkých nových expozícií, ktoré majú prispieť k zvýšeniu atraktivity jednej z najnavštevovanejších českých pamiatok.

Hrad Karlštejn, Zdroj: pixabay.com


Nové expozície a kryté návštevnícke centrum

 

V rámci vzniku nových expozícií pribudlo niekoľko zaujímavých výstav. V hradnom suteréne bola zriadená expozícia zameraná na vznik hradu a jej predchádzajúce rekonštrukcie. Nová je aj expozícia s vinárskou tematikou, ktorá prezentuje históriu vinárstva na Karlštejne. Priestory pod nádvorím obohatila výstava s kamennými prvkami. Návštevníci majú k dispozícii aj novú multifunkčnú sálu, ktorá je spolu s tesárskou expozíciou umiestnená vo vynovenom suteréne Cisárskeho paláca. Novinkou je aj návštevnícke centrum s predajom vstupeniek a suvenírov, ktoré doposiaľ hrad nemal.

 

Náklady na obnovu dosiahli vyše 160 mil. Kč

 

Rekonštrukcia hradných priestorov, zriadenie nových expozícií a vznik návštevníckeho centra si vyžiadali náklady vo výške niekoľkých desiatok miliónov českých korún. Pôvodne sa rátalo s investíciou zhruba 80 mil. Kč, no rast cien materiálov a stavebných prác zvýšil celkovú cenu realizácie až na 164 mil. Kč. Časť z tejto čiastky bola uhradená prostriedkami zo zdrojov EÚ. Ukončením prác, ktoré odštartovali v roku 2020, sa rekonštrukcia hradu neskončila. Na rade sú ďalšie stavebné zásahy, v rámci ktorých sa opravia strechy, upraví nádvorie a zrekonštruujú  priestory v kaplnke.

Hrad Karlštejn, Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com