Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Horská chata v tvare kocky navrhnutá Čechmi

Napísal Monika Ludasová, 06.11.2014

České štúdio Atelier 8000 sa zúčastnilo medzinárodnej architektonickej súťaže na novú kežmarskú chatu vo Vysokých Tatrách. Ich návrh má tvar obrovskej kocky, ktorá akoby omylom dopadla na zasnežený zemský povrch. Projekt síce súťaž nevyhral, ale veľmi zaujal zahraničných odoborníkov zameraných na architektúru.

Zdroj: www.drevmag.com


Ostré hrany objektu splývajú s kontúrami okolitých skál a prirodzene sa tak zapájajú do panorámy tohto čarovného miesta. "Náš návrh predstavuje čistý tvar jednoduchej kocky, ktorá je osadená na jeden z jej vrcholov a má za cieľ vyvolať v pozorovateľovi pocit ľahkosti a náhodnosti. Kváder v krajine pôsobí rovnakým dojmom ako bludný balvan, ktorý zostal na mieste za ustupujúcim ľadovcom. Z pohľadu z diaľky ostré hrany objektu v kontexte horských štítov splývajú s kontúrami okolitých skál a prirodzene sa tak zapájajú do panorámy miesta." píšu na svojich internetových stránkach architekti zo štúdia Atelier 8000. Vďaka zvolenému osadeniu objektu je možné z každého miesta vidieť tri plochy fasády. Zošikmenými stenami chata rezonuje so stenami horských štítov a vytvára prirodzenú dominantu prírodej lokality, ale tiež súčasne reaguje na prúdenie vetra a dažďovej a snehovej zrážky. Minimalizovaná pôdorysná plocha, v spojení s aerodynamickým tvarom, znižuje vznik snehových závejov v okolí domu. 

Zdroj: www.drevmag.com


Vnútorný priestor chaty je pôdorysne rozdelený do troch častí - predná časť, situovaná na juh, je určená pre pobyt návštevníkov (jedáleň, ubytovanie hostí), stredná časť zaisťuje prevádzku chaty (kuchyňa, hygienické zariadenia a ubytovanie personálu), zatiaľ čo zadná časť, ktorá je ako severná strana najviac ochladzovaná, slúži pre skladovanie. Presklené plochy okien a fotovoltaických panelov, rovnako ako ľahká transparentnosť plechového obloženia, dopĺňajú obraz miesta, odlesky a zrkadlenie, ktoré pripomína hladinu plesa alebo topiaceho sa ľadu. Konštrukcia interiéru objektu je navrhnutá z lepených drevených profilov az červeného smreka. Moderné horské zariadenie má slúžiť nielen horolezcom, skialpinistom, ale aj bežným turistom a rodinám s deťmi. Miesto je v objekte pre 40 hostí a nechýba ani reštaurácia, vrátane letnej slnečnej terasy s panoramatickým výhľadom.

Zdroj: www.drevmag.com

Chata má stáť na mieste pôvodnej chaty v nádhernej prírode, pod Kopským sedlom u Veľkého Bieleho plesa, v nadmorskej výške 1 615 mnm. V mieste zostali zachované len pivnice a základy pôvodnej chaty, všetko ostatné zmizlo pri ničivom požiari v októbri 1974. Veľmi zaujímavý projekt ale súťaž o novú kežmarskom chatu, ktorá zhorela pred 40 rokmi, ale nevyhral. 

Zdroj: www.drevmag.com


Ako sa Vám tento projekt páči?