Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Holandský startup chce nahradiť drevené palety kokosovými

Napísal Róbert Bosák, 27.12.2019

Menej vyklčovaných lesov, úspora pri nakupovaní materiálu, viac osvety o možnostiach recyklácie. Presne takto si to predstavujú aj ľudia z istého holandského startupu, ktorí prišli s nápadom, ako nahradiť drevené palety ešte ekologickejším materiálom.

 

Drevo je mylne považované za najväčší „eco-friendly“ materiál. Napriek jeho schopnostiam prispievať k trvalo udržateľnej výstavbe už kvôli jeho využitiu v stavebníctve padol nejeden les. Vedia to aj členovia startupu CocoPallet International, ktorí postavili svoje podnikanie na výrobe „kokosových paliet“ nahrádzajúcich tie klasické drevené.

Zdroj: befootec.de


Materiálom na výrobu je kokosový odpad

 

Už názov napovedá, z čoho sú tieto špeciálne palety zhotovované. Ako vhodný materiál na ich výrobu sa ukázal odpad z kokosových orechov, ktorý dokáže ideálne nahradiť klasické drevo, aspoň v prípade paliet. Konkrétne ide o škrupiny, ktoré sa dajú prirodzenou úpravou spracovať na pevné, nehorľavé a tiež dobre odolné exportné palety schopné uniesť aj veľký náklad.

Zdroj: iwaria.com – Medsile


100 % prírodné, s možnosťou recyklovania

 

Okrem kvalitatívnych vlastností sa na Coco Pallets cení aj ich biozloženie. Materiál je 100 % prírodný a na rozdiel od drevených paliet sa do nich nepridávajú žiadne syntetické látky, ktoré majú chrániť povrch a zvýšiť ich odolnosť a s tým spojenú nosnosť. Jedinou prísadou vlákien z kokosu je tzv. lignín, no ten je tiež prírodným prvkom. Staré použité, prípadne aj poškodené palety je zároveň možné recyklovať, prípadne ich použiť ako kvalitný kompost.

Zdroj: cocopallet.com


Palety vraj ušetria 200 mil. stromov za rok

 

Uvedenie neobvyklého nápadu do praxe už stihlo priniesť prvé výsledky. Dopyt po paletách stúpa aj vďaka nákladom na ich kúpu porovnateľných s nákladmi na tie drevené. Startup tak má čoraz viac peňazí na investovanie do modernizácie, ktorej výsledkom má byť zvyšovanie produkcie. Cieľ je jasný, vyrobiť a distribuovať taký objem paliet, ktorý by ušetril výrub 200 mil. stromov ročne, aspoň na začiatok. Postupne by sa toto číslo mohlo výrazne zvýšiť.

Zdroj: cocopallet.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: befootec.de, iwaria.com – Medsile, cocopallet.com