Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Holandská firma predstavila koncept plastových ciest z morského odpadu

Napísal Róbert Bosák, 25.09.2018

Viete si predstaviť, že by ste nejazdili po klasických asfaltových cestách, ale po špeciálne upravených kobercoch z plastového odpadu, ktorý by šetril vaše vozidlo a zároveň celú planétu? Istá holandská firma si to predstaviť vie a rada by to aj skúsila zrealizovať.  

 

O skvelé nápady, ktoré vedú k zdravšej, čistejšej a úspornejšej Európe, tento rok núdza určite nie je. Svedčí o tom aj nedávno predstavený koncept, ktorého uskutočnenie by mohlo zmeniť situáciu na európskych cestách a zároveň nemalou mierou prispieť k uzdravovaniu životného prostredia. Aspoň tak to tvrdí vedenie spoločnosti VolkerWessels, ktorá predstavila svoj nový projekt PlasticRoads.

Zdroj: www.irishtimes.com


Riešenie pre výstavbu ciest aj problémy s odpadom

 

2 % z celkového objemu vyprodukovaných emisií v oblasti dopravy, záťaž na podvozky áut a nie najlepšia kvalita vozovky. Nielen tieto nevýhody sa spájajú s výstavbou a následným jazdením na asfaltových cestách. Podľa spomínanej holandskej firmy ale existuje alternatíva, ktorá by navyše dokázala čiastočne riešiť aj problém s hromadiacim sa odpadom v oceáne.

Zdroj: www.demilked.com


Ako materiál poslúži recyklovaný morský odpad

 

Hromadiaci sa plastový odpad, ktorý je „uskladnený“ v oceáne, je stále väčším rizikom, čo by podľa najkatastrofickejších scenárov časom mohlo vyvolať ekologickú pohromu. Predísť jej chce aj VolkerWessels, ktorá by časť tohto odpadu využila na zhotovenie špeciálnych dielov pripomínajúcich kocky z LEGA, z ktorých by následne začala budovať sieť nových ciest.

Zdroj: www.smart-magazine.com 


Avizované výhody navrhnutých plastových ciest:

 

Rýchlejšia a lacnejšia výstavba – Jednotlivé plastové diely sa už predpripravené privezú na miesto a následne iba položia a napájajú, s čím sa rovno rieši aj vedenie káblov pod danými dielmi. Vďaka tomu sa pri výstavbe rovnakého úseku strávi zhruba o polovicu času menej ako v prípade asfaltovej cesty. Ak rátame aj s tým, že plastové cesty nepotrebujú posypy ani iné vonkajšie úpravy, menej nebude len času stráveného výstavbou, ale aj investovaných peňazí.

Zdroj: www.downvids.net


Niekoľkonásobne dlhšia životnosť – Asfaltové cesty majú pri silných mrazoch a extrémnych horúčavách problémy so znehodnocovaním. Plastovým cestám vraj vrtochy počasia nevadia a údajne sú schopné oveľa lepšie odolávať eróziám pôdy. Ich životnosť sa tak odhaduje až na 3-násobok.

Zdroj: www.businessinsider.com


Redukcia odpadu a zníženie emisií – Ak sa bude ako materiál na výstavbu využívať plastový odpad z mora, jeho výrazná redukcia je priam samozrejmosť. Pozitívom takýchto ciest je však aj znižovanie emisií. Ako sme uviedli vyššie, výstavba asfaltových ciest má na svedomí až 2 % všetkých emisií vyprodukovaných v oblasti dopravy. Výraznejšia expanzia PlasticRoads by toto číslo mohla pokojne dostať aj na nulu.

Zdroj: www.flowee.cz 


Budúcnosť a prípadná realizácia odvážneho návrhu je zatiaľ v štádiu posudzovania. Ak by sa však vytvoril priestor na jeho uskutočnenie, pomohlo by to skvalitniť a výrazne aj finančne odľahčiť výstavbu vozoviek v jednotlivých lokalitách. Nehovoriac o pozitívach pri hľadaní riešenia, čo s obrovskými množstvami plastového odpadu pod morskou hladinou. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.lifegate.it, www.irishtimes.com, www.demilked.com, www.smart-magazine.com, www.downvids.net, www.businessinsider.com, www.downvids.net, www.flowee.cz