Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hlavným zdrojom elektriny v EÚ boli vlani po prvýkrát obnoviteľné zdroje

Napísal Róbert Bosák, 04.02.2021

Pre energetický sektor v EÚ bol vlaňajší rok prelomový, minimálne z hľadiska objemu vyrobenej elektriny. Najväčší podiel si totiž z neho prvýkrát uchmatla energia získavaná z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: hydrogenfuelnews.com


Snaha o zvyšovanie podielu „zelenej“ energie v krajinách EÚ naberá na obrátkach. Jedným z cieľov členských štátov bolo už dávnejšie vyrábať viac elektriny z obnoviteľných zdrojov ako z klasických fosílnych palív. Podľa novej štúdie Agora Energiewende sa to podarilo práve minulý rok, kedy plyn a uhlie vôbec po prvýkrát v histórii neboli hlavným zdrojom energie na výrobu elektriny.

Zdroj: ec.europa.eu 


OZE s 38 % podielom

 

Fosílne palivá predbehli na čele rebríčka najvyužívanejších zdrojov na výrobu elektriny práve obnoviteľné zdroje energie (OZE). Tie si v priebehu roka 2020 uchmatli až 38 % podiel, čím sa tým najtesnejším rozdielom dostali pred plyn a uhlie. Z fosílnych palív sa totiž v členských štátoch vyrobilo 37 % elektriny. Prepad zaznamenala hlavne výroba elektriny z uhlia, ktorej sa vlani vyprodukovalo zhruba o pätinu menej ako v priebehu roka 2019. 

 

V hre je stále aj jadro

 

Budúcnosť elektriny vyrábanej z jadrovej energie síce v EÚ nevyzerá najsľubnejšie, no jej podiel môže byť už o niekoľko rokov vyšší ako podiel elektriny z fosílnych palív. Tie totiž s postupným prechodom na zelenú energiu čaká ďalší pokles, kým jadrová energia si môže udržať aspoň štvrtinový podiel. To sa jej podarilo aj vlani, kedy sa 25 % všetkej elektriny v EÚ vyrobilo práve z jadra.

Zdroj: wikipedia.org – Stefan Kuehn  


Najzelenšie je Dánsko

 

Jadrovej energie sa stále drží niekoľko členských štátov, ktoré kvôli tomu zatiaľ vo výrobe zelenej elektriny nemôžu konkurovať Dánsku. Práve táto krajina bola v roku 2020 najväčším ťahúňom produkcie elektriny z vetra, slnka vody či biomasy. So 61 % podielom bola vôbec jedinou, kde podiel elektriny z OZE dosiahol viac ako polovicu. Druhé Írsko a tretie Nemecko zaznamenali iba 35 %, resp. 33 % podiel.

 

Slováci a Česi pod 5 %

 

Zelená elektrina sa využíva aj u nás, no v porovnaní s ostatnými členskými krajinami stále zaostávame. Podiel elektriny tohto druhu u nás vlani nedosiahol ani 5 %. Podobný výsledok zaznamenalo aj susedné Česko, ktoré je spolu s nami na chvoste rebríčka štátov s najvyšším podielom elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: ec.europa.eu 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.agora-energiewende.com

Zdroj foto: hydrogenfuelnews.com, ec.europa.eu, wikipedia.org – Stefan Kuehn