Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hlavné rozdiely medzi klasickou a americkou hypotékou – ktorá sa kedy oplatí?

Napísal PR článok, 09.06.2023

Zvažujete požiadať o hypotéku? Potom je dobré vedieť, že okrem klasickej môžete siahnuť aj po americkej hypotéke. V tomto článku vám predstavíme ich hlavné rozdiely, možnosti využitia získaných financií či najväčšie výhody a nevýhody.

Zdroj: pexels.com/Kampus Production


Najväčšie rozdiely medzi americkou a štandardnou hypotékou


Ak práve potrebujete väčší obnos peňazí na investovanie, v ponuke máte dva druhy hypoték. Aj keď majú niektoré znaky spoločné, v dvoch bodoch sa zásadne odlišujú:


Dokladovanie účelu

Americkú hypotéku možno poznáte pod názvom bezúčelová hypotéka, z čoho pramení jeden z najpodstatnejších rozdielov v porovnaní s tou štandardnou. Peniaze z nej môžete použiť na čokoľvek bez potreby dokladovania účelu. Klientom bánk to tak prináša o čosi pohodlnejší spôsob financovania.

Úroková sadzba

V porovnaní s bežnou hypotékou sa americká vyznačuje spravidla vyššou úrokovou sadzbou. Za komfort, ktorý vďaka nej získate, si tak musíte priplatiť. Na druhej strane, ak si americkú hypotéku porovnáte napríklad s bezúčelovým spotrebným úverom, ktorého úroková sadzba sa pohybuje zase v o niečo vyšších číslach, stáva sa z nej pomerne atraktívny produkt.


V čom sa nelíšia?


Na získanie oboch typov hypoték potrebujete vlastniť nehnuteľnosť. Tú budete musieť založiť – teda ju použiť ako zábezpeku, ak by ste úver nezvládali splácať. Ďalším spoločným znakom sú totožné podmienky získania hypotéky. Ako pri štandardnej, tak aj pri americkej hypotéke si banka preveruje bonitu žiadateľa, možné exekúcie, schopnosť splácania úveru alebo ďalšie existujúce dlhy.

 

Niektoré iné znaky hypoték, napríklad maximálna doba splatnosti, predmet zabezpečenia, ale aj maximálne LTV môžu byť v závislosti od konkrétnej banky výrazne odlišné alebo dokonca úplne totožné, keď porovnávame americkú hypotéku s tou štandardnou. 

Zdroj: pexels.com/Anna Tarazevich


Najčastejšie spôsoby využitia jednotlivých hypoték – ktorá sa kedy oplatí?


Medzi častejšie využívaný typ hypotéky patrí jednoznačne tá štandardná. Vo väčšine prípadov ňou ľudia financujú kúpu alebo stavbu nehnuteľnosti, či refinancovanie starých nevýhodných úverov a hypoték. V oboch prípadoch stále platí, že musíte vydokladovať použité finančné prostriedky, a to nasledovne:


Kúpa nehnuteľnosti: najmä doložením kúpno-predajnej zmluvy

Stavba nehnuteľnosti: najmä doložením stavebného povolenia

Rekonštrukcia bývania: najmä doložením rozpisu prác

Refinancovanie: najmä doložením úverových zmlúv skôr poskytnutých úverov

 

Americká hypotéka je na Slovensku menej využívaným typom. Odpadnutie povinnosti dokladovania účelu vynaložených prostriedkov z nej však v mnohých prípadoch robí jedinú cestu, ako zaplatiť položky, ktoré nesúvisia s bývaním, prípadne ich vydokladovať neviete. 

 

Najčastejšie po nej ľudia siahajú v prípade kúpy vozidla či nehnuteľnosti v zahraničí, no niekedy je tiež jediným spôsobom, ako si dopriať vytúženú dovolenku. Ojedinelé nie sú ani prípady kúpy nevysporiadaného pozemku, vysporiadanie súkromných dlhov alebo majetku v rámci rozdelenia BSM či dedičstva. Keďže nie je nutné dokladovať jej účel, využiť ju môžete prakticky na čokoľvek.

Zdroj: pexels.com/Henrikas Mackevicius

 

To, či sa vám americká hypotéka naozaj oplatí, závisí v konečnom dôsledku od toho, na čo plánujete získané peniaze použiť. V prípade, že investujete do bývania a svoje náklady viete bez problémov vydokladovať, výhodnejšie vás vyjde štandardná hypotéka, predovšetkým vďaka nižšej úrokovej sadzbe. 


Na druhej strane, ak máte v pláne využiť získané prostriedky inak, v porovnaní s bezúčelovým spotrebným úverom je americká hypotéka výhodnejšou voľbou. Všetko sa však odvíja aj od toho, či spĺňate podmienky získania daného typu hypotéky.