Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Historický hámor v Krompachoch prejde rozsiahlou rekonštrukciou

Napísal Róbert Bosák, 05.09.2022

V meste Krompachy sa zachovala jediná väčšia technická pamiatka. Miestny železiarsky hámor v časti Stará Maša je napriek niekoľkým rekonštrukčným zásahom v dezolátnom stave. Vedenie mesta plánuje dokončiť jeho obnovu a premeniť ho na múzeum.

 

Hámor v krompašskej Starej Maši bol od polovice 19. st. súčasťou miestneho železiarskeho komplexu. Ten bol svojho času najväčšou železiarňou v Uhorsku. Po necelých 100 rokoch sa jeho prevádzka definitívne ukončila a v areáli ostalo iba niekoľko prázdnych objektov. K tým patrí aj chátrajúci hámor, ktorý bol neskôr zaradený medzi národné kultúrne pamiatky.

Zdroj: krompachy.sk

 

Rozsiahla obnova s úpravou okolia

 

V predošlých etapách rekonštrukcie sa podarilo obnoviť strechu aj okná. V nadchádzajúcej fáze sa vykonajú ďalšie práce. Okrem rekonštrukcie samotnej budovy sa plánuje aj úprava okolitého terénu. V pláne je aj revitalizácia parku, ktorou sa má skrášliť exteriér. Na záver sa chystá zriadenie hutníckej expozície, ktorá má byť umiestnená v zrekonštruovanom hámri.

Zdroj: krompachy.sk

 

Náklady dosiahnu vyše 700 000 €

 

Rozsiahla obnova hámra bude stáť viac ako 700 000 €. Aj keď objekt nie je veľký, náklady na obnovu budú vyššie kvôli náročnosti projektu. Podľa prvotných odhadov sa celková cena prác vyšplhá na 745 000 €. Väčšiu časť tejto sumy pokryje dotácia z fondov Európskej únie, ktorej výška je 590 000 €. Zvyšnú čiastku uhradí mesto Krompachy z vlastných zdrojov.

Zdroj: krompachy.sk

 

Rekonštrukčné práce majú začať ešte tento rok. Vedenie mesta ich chce zahájiť čo najskôr po uzatvorení verejného obstarávania. Odhadovaná doba realizácie projektu obnovy chátrajúceho objektu je 20 mesiacov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: krompachy.sk