Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Historické mesto roka v Česku je Havlíčkův Brod

Napísal Róbert Bosák, 28.06.2021

V susednom Česku sa každoročne vyhlasuje „Historické mesto roka“, ktoré je ocenené za najlepšiu starostlivosť o pamiatky a kultúrne dedičstvo. Za rok 2020 si toto ocenenie prevzal Havlíčkův Brod.

Havlíčkův Brod, Zdroj: wikipedia.org – Pohled 111

 

O prestížne ocenenie a odmenu vo výške 1 mil. Kč zabojovalo až 14 finalistov. Podľa poroty z nich najlepšie obstál práve Havlíčkův Brod, ktorému sa podarilo poraziť mestá ako Cheb, Holešov či Olomouc, ktoré sú známe obozretnou starostlivosťou o svoje historické dedičstvo. Pri výbere víťaza za rok 2020 sa však museli skloniť pred víťazstvom približne 23-tisícového mesta na Vysočine.

Havlíčkův Brod, Zdroj: vysocina.eu


Investície do obnovy sa vyplatili

 

Zisku titulu „Historické mesto roka“ predchádzala dlhoročná práca na obnove historického a kultúrneho dedičstva v meste. Revitalizáciou prešla celá pamiatková zóna v centre mesta, do ktorej obnovy bolo preinvestovaných 300 mil. Kč. Zhruba 250 mil. Kč z investovanej čiastky bolo vyčlenených z rozpočtu mesta.

Havlíčkův Brod, Zdroj: kudyznudy.cz 


Bohaté historické dedičstvo mesta

 

Revitalizovaná pamiatková zóna je názornou ukážkou historickej mestskej zástavby v českom štýle. V súčasnosti sa na jej území nachádza hneď niekoľko architektonických skvostov, ktoré dotvárajú atmosféru námestia v renesančnom štýle s rôznymi barokovými prvkami. Mnohé renesančné budovy boli pôvodne gotickými stavbami, no v období renesancie a neskôr baroka prešli stavebnými úpravami, ktoré im dali vynovený vzhľad zachovaný až do dnešnej doby.

Havlíčkův Brod, Zdroj: kudyznudy.cz  


Investície do obnovy pamiatok v meste sa zrejme nekončia. Miliónová odmena za zisk titulu „Historické mesto roka“ je totiž ďalším zdrojom financií, ktoré sa dajú použiť na starostlivosť o miestne kultúrne dedičstvo a tým prispieť k jeho zachovaniu pre ďalšie generácie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: wikipedia.org – Pohled 111, vysocina.eu, kudyznudy.cz