Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Historická budova Encián na Skalnatom plese po rekonštrukcii

Napísal Róbert Bosák, 24.08.2021

Skalnaté pleso patrí dlhodobo medzi najviac navštevované miesta vo Vysokých Tatrách. Sčasti k tomu prispieva aj budova známa ako Encián. Tá síce dlhší čas neplní pôvodný účel, no napriek tomu vzbudzuje záujem turistov, ktorý sa má po renovácii ešte zvýšiť.

Zdroj: slovenskycestovatel.sk


Budova Encián na Skalnatom plese má časy najväčšej slávy za sebou. Ako národná kultúrna pamiatka však neostáva bez povšimnutia ani roky po ukončení pôvodnej služby. O pozornosť turistov zabojuje aj po rekonštrukcii, ktorá jej pomohla k vitálnejšiemu stavu a zachovaniu jej historickej hodnoty aj pre ďalšie generácie.

Zdroj: vt.sk

 

Budova Encián a jej dlhoročná história:

 

- objekt Encián bol vybudovaný v rokoch 1936-1937

- realizácia prebehla podľa návrhu Dušana Jurkoviča

- budova dlhé roky slúžila ako budova lanovej dráhy

- v jej interiéri bola aj reštaurácia a ubytovacia časť

- po vzniku kabínkovej lanovky začala dosť upadať

- v roku 1999 bola budova definitívne uzatvorená

 

Encián podchytil Tatranský okrášľovací spolok

 

Zavretím budovy pred koncom minulého storočia sa príbeh národnej kultúrnej pamiatky písať neprestal. Nádej na znovuzrodenie ožila v druhej dekáde tohto storočia. Iskru nádeje vykresal Tatranský okrášľovací spolok, ktorý sa pustil do jej postupnej obnovy. Výsledkom prác za niekoľko tisíc eur bolo zriadenie kaviarne, kaplnky, malej čitárne a galérie, jednej z najvyššie položených v Európe.

 

Rekonštrukcia budovy stála viac ako 450 000 €

 

Prvé renovačné práce, ku ktorým pristúpil spomínaný spolok, boli iba predkrmom rozsiahlej rekonštrukcie. V rámci jednej z jej etáp, ktorá sa skončila len nedávno, sa podarilo obnoviť strechu, okná, fasády aj jednotlivé stropy vo vnútri. Obnova, vďaka ktorej je národná kultúrna pamiatka vo vitálnejšom stave, stála viac ako 450 000 €. Väčšia časť, zhruba 336 000 €, bola financovaná dotáciou z Ministerstva kultúry SR. 120 000 € investoval do obnovy Tatranský okrášľovací spolok.

Zdroj: vt.sk

 

Rozsiahlou rekonštrukciou a opätovným otvorením galérie sa práce na obnove historickej budovy neskončili. Predstavitelia spolku avizovali záujem dať do poriadku aj siete a urobiť niekoľko sanačných a estetických úprav v interiéri. Na 4. poschodí by chceli zriadiť menšiu ubytovaciu časť a umelecký kútik. Tieto práce budú ešte drahšie. Podľa predbežných odhadov bude potrebná ďalšia investícia vo výške okolo 1,2 mil. €.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: slovenskycestovatel.sk, vt.sk