Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Hans Christian Andersen bude mať v rodnom Odense nové múzeum

Napísal Róbert Bosák, 23.03.2021

Velikánovi svetovej literatúry sa vzdáva pocta aj po viac ako 140 rokoch od jeho úmrtia. Spomienkou na dánskeho autora rozprávkových príbehov bude aj nové múzeum, ktoré v lete otvoria v jeho rodnom meste.

Hans Christian Andersen Museum, Zdroj: hcandersenshus.dk


Škaredé káčatko, Cisárove nové šaty alebo Princezná na hrášku, to sú len niektoré z príbehov, ktorými sa Hans Christian Andersen zapísal do dejín literatúry. Nielen tieto, ale aj množstvo ďalších z jeho diel už milovníci nadčasových rozprávok nebudú musieť hľadať iba v knihách. Od leta im ich interaktívnou formou predstaví aj nové múzeum v dánskom Odense.

Hans Christian Andersen Museum, Zdroj: hcandersenshus.dk 


Moderná zelená architektúra

 

Rozprávkové múzeum venované životu a tvorbe slávneho rodáka bolo navrhnuté už pred pár rokmi. Projekt nevzbudil okamžitú pozornosť len kvôli samotnému spisovateľovi. Jeho návrh upútal  aj dizajnom celého komplexu. Japonský architekt Kengo Kuma ho totiž poňal v štýle modernej zelenej architektúry. Pri výstavbe tak nebudú chýbať prírodné materiály využité pri realizácii konštrukcií niekoľkých drevostavieb. Tie budú citlivo zasadené do veľkého parku, ktorý sa nachádza priamo v centre mesta.

Hans Christian Andersen Museum, Zdroj: hcandersenshus.dk 


Zaujímavosti z návrhu múzea:

 

- múzejný komplex bude tvoriť niekoľko menších valcových objektov

- každý objekt bude mať sklenenú fasádu chránenú drevenými mrežami

- drevo ako materiál zohrá kľúčovú úlohu aj v interných priestoroch

- strechy jednotlivých objektov budú pokrývať malé strešné záhrady

- medzi objektmi budú rôzne parkové chodby a zelené priestranstvá

Hans Christian Andersen Museum, Zdroj: hcandersenshus.dk  


Podzemný rozprávkový svet

 

Okrem dôrazu na zelenú architektúru bude múzeum charakteristické aj využitím moderných technológií, ktoré majú umocniť zážitok z prehliadky expozícií. O ten sa postará hlavne časť v podzemí, v ktorej sa zriadi „rozprávkový svet“ plný svetiel, zvukových efektov a rôznych vizuálnych prvkov. Podzemné priestory zaberú približne až dve tretiny plochy múzea, ktorá dosiahne 5600 m².

Hans Christian Andersen Museum, Zdroj: hcandersenshus.dk 


Nové múzeum v Odense nebude prvým, ktoré „zasvätia“ dánskemu spisovateľovi. Jeho dizajn a prevedenie interiéru obohateného o jedinečné atrakcie však z neho urobí unikátny múzejný komplex. Sprístupnené má byť v júni 2021. Včasné otvorenie podľa predbežných plánov ale závisí od epidemiologickej situácie v krajine.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: hcandersenshus.dk

Zdroj foto: hcandersenshus.dk