Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Grafetón - nový eko betón, ktorý zlepší výstavbu

Napísal Róbert Bosák, 06.06.2018

Stavebníctvo bude môcť zrejme už čoskoro využívať jeden z najlepších materiálov, aké sa vôbec dostali na trh. Tímu vedcov, stavebníkov a predstaviteľov stavebných firiem sa totiž podarilo „objaviť“ úplne nový typ betónu, ktorý zdobí prívlastok „ekologický.“

 

S expanziou eko materiálov využívaných v stavebníctve sa čoraz častejšie pripomínali zápory betónu a nepriaznivý dopad jeho využívania na životné prostredie. Nie najlepšiu reputáciu by mohol napraviť príchod grafetónu, ktorý je právom považovaný za „betón budúcnosti“ a jeho uplatnenie by mohlo pomôcť stavebníctvu po celom svete.

 

Kombinácia tradičného betónu a grafénu

 

Nový stavebný materiál predstavili britskí vedci, ktorí sa už dlhší čas pokúšali o vytvorenie pevnejšieho a čistejšieho betónu, len túto jar. Výsledkom ich práce je práve grafetón (alebo graphecrete, ako znie jeho oficiálny názov), ktorý pozostáva z kombinácie tradičného betónu a grafénu, teda špeciálneho uhlíkového materiálu tvoreného jednoatómovými 2D uhlíkovými vrstvami pospájanými do šesťuholníkovej štruktúry.

Zdroj: graphexe.ipportal.org 


Vydrží omnoho viacej ako klasický betón

 

Práve prítomnosť grafénu, ktorý je vďaka svojmu zloženiu a jedinečnej štruktúre považovaný za najsilnejší umelo vytvorený materiál, sa postaral o vylepšenie vlastností betónu. Ten sa tak stal pevnejším, odolnejším a celkovo schopnejším byť využívaný pri náročnejších projektoch, hlavne tých výškových. Nehovoriac o tom, že grafén má na svedomí ešte aj schopnosť stavať  čistejšie, zdravšie a bez produkcie obrovského množstva odpadu.

Zdroj: www.exterer.ac.uk 


Plusy grafetónu v porovnaní s betónom:

 

- jeho pevnosť v tlaku je vyššia až o 146 % a pevnosť v ohybe vzrástla o necelých 80 %  

- na výstavbu je potrebné menej materiálu, čím sa znižujú emisie a vyprodukovaný odpad

- keďže má 4x menšiu priepustnosť vody, dá sa využiť v oblastiach ohrozených záplavami

- podľa vedcov a výsledkov ich testovaných vzoriek nie je grafetón vôbec zdraviu škodlivý

- dokáže urýchliť a vďaka pevnejším konštrukciám skvalitniť realizáciu výškových budov

Zdroj: www.sciencepost.fr 


V prospech grafetónu by mali hovoriť aj celkové finančné náklady na výstavbu či možnosť využiť pri návrhoch budov ešte lepšiu tvarovateľnosť. Na to si však budeme musieť počkať, pretože za uvedením nového materiálu na trh vedie ešte dosť dlhá cesta. V prípade, že sa ju podarí prejsť, bude mať stavebníctvo na celom svete ďalšiu možnosť posunu vpred.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.digitaltrends.com, graphexe.ipportal.org, www.exterer.ac.uk, www.sciencepost.fr