Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Globalizácia na realitnom trhu

Napísal Róbert Bosák, 20.05.2015

Vzhľadom na vplyv globalizácie sa celý svet prepája stále viac. Tomuto vývoju podlieha aj realitný trh, ktorý bez ohľadu na špecifiká v danom regióne začína fungovať ako jeden spojený celok.


Aj keď suverenita jednotlivých realitných trhov sa nám stále javí ako živá a fungujúca, v pozadí celého diania môžeme vidieť mnohé faktory, ktoré majú nadnárodný charakter a v mnohých prípadoch ovplyvňujú vývoj okolo nehnuteľností v dosť rozsiahlej miere. Keďže svet podlieha šíreniu silnej vlny globalizácie už nejaký čas, v snahe udržať tempo s vývojom sa odolať týmto vplyvom ani nedá. Otázne už len ostáva, či má tento prúd globalizácie na miestne trhy priaznivý dopad alebo im skôr škodí a prispieva k ich postupnému oslabovaniu. 

Zdroj: www.tacno.net


Smer udávajú silnejšie krajiny


Šírenie globalizácie môže na trhoch vyvolávať dvojaký efekt, takže vo všeobecnosti je zbytočné určovať komu môže poškodiť a komu skôr pomôcť. Vždy to závisí od konkrétnej situácie a jej dopadu na vývoj v danej krajine. Pri reálnom zhodnotení je však jasné, že silné krajiny budú udávať smer, čo bude priamo ovplyvňovať tie slabšie. Dianie v krajinách ako USA, Británia, Nemecko, Čína alebo Rusko dokáže spôsobovať podobné scenáre aj v ďalších štátoch buď na regionálnej alebo celosvetovej úrovni podľa intenzity aktuálnych udalostí. Z toho je jasné, že pozitívny vývoj lídrov pomôže aj slabším krajinám a negatívny im zas uškodí.    

Zdroj: www.tacno.net


Typické prípady globalizácie na realitnom trhu


Hypotekárna kríza 2007 až 2008 – Epicentrom krízy spojenej s prepadom hypoték bola USA, no negatívny dopad bol zaznamenaný v mnohých ďalších regiónoch. Do Európy táto vlna zavítala okamžite a narobila riadne ekonomické problémy aj najsilnejším krajinám.


Zlacňovanie hypoték – Len nedávno sme na Slovensku zaznamenávali rekordný pokles úrokových sadzieb hypoúverov. Tento trend nebol výsledkom správania slovenských bánk, pretože šlo o ďalší z globálnych vplyvov. Úroky v najväčších európskych krajinách začali prudko klesať, čo donútilo zlacňovať hypotéky aj banky v ďalších okolitých krajinách.


Expanzia obchodných centier – Dobrým príkladom ako vplýva globalizácia na realitné trhy je aj expanzia nákupných centier. Ich výstavba sa šírila zo západu na východ raketovým tempom a v súčasnosti tento boom pokračuje naďalej rovnakým systémom.


Prepojenie má ekonomický základ

 

Základom tohto úzkeho prepojenia trhov vplývajúcich jeden na druhý je ekonomika. V rámci budovania ekonomickej spolupráce medzi krajinami sa trhy spájajú vo viacerých oblastiach a výsledkom sú rôzne globálne vplyvy. Spojitosť realitného trhu s finančným sektorom poznáme aj z národnej úrovne, takže na tej medzinárodnej sa už jedná len o makro indikátor.

Zdroj: www.tacno.net


Globálne puto medzi národnými realitnými sektormi je stále silnejšie a vzhľadom na vývoj v posledných rokoch sa podľa všetkých predpokladov bude ešte viac utužovať. Sami vidíme, že tento vývoj má svoje za aj proti, takže ťažko objektívne zhodnotiť či by trhy v jednotlivých krajinách fungovali lepšie bez týchto vplyvov. Realita je taká, že vplyvy sú skutočné a v dosť veľkej miere sa podieľajú na celosvetovom dianí okolo realít, takže miesto premýšľania nad trhom bez globalizácie je lepšie hľadať riešenia ako môžu krajiny z globalizácie vyťažiť čo najviac vo svoj prospech s tým, že by to pomohlo minimálne najbližším susedným trhom.


Text : Róbert Bosák

Foto : tacno.net