Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Frank Lloyd Wright – muž, ktorý prekročil hranice architektúry

Napísal Róbert Bosák, 09.09.2017

Vyše stovka budov, desiatky ocenení a jedno dielo svojho času považované za najkrajší dom na svete. Kariéra Franka Lloyda Wrighta sa spája s viacerými významnými dielami, ktoré navždy zmenili obraz architektúry tým, že sa neškatuľkovali do jedného štýlu.   

 

Frank Lloyd Wright – meno, ktoré má v oblasti stavebníctva a architektúry rešpekt, o akom sa mnohým architektom ani nesníva. Tento muž sa zapísal do histórie pokrokovými stavbami, ktoré predbiehali dobu. Výsledkom sú diela prinášajúce inšpiráciu pre mladých návrhárov aj po viac ako 50 rokoch od smrti veľkého majstra, ktorý odmietal pracovať podľa zaužívaných pravidiel, a práve preto sú jeho diela obdivované dodnes.

Zdroj: 6sgft.com

 

Fallingwater – slávny dom na vodopádom

 

Nie je to až tak dávno, čo sme sa venovali najkrajším domom postaveným nad vodopádmi.  Medzi nimi vyniká práve Fallingwater, ktorý bol v americkej Pensylvánii postavený ešte v 30.rokoch 20.storočia. Rezidencia bola opakovane vyhlásená za najkrajší dom na svete, k čomu prispel aj nový pohľad na funkcionalistický štýl zasadený do prírodného prostredia.

Zdroj: kardsunlimited.com 

Robie House – so štatútom historickej pamiatky

 

Originalita, s akou Wright navrhoval rezidenčné projekty, bola v časoch jeho slávy nevídaná. Svedčí o tom ďalší z exkluzívnych kúskov v jeho bohatej zbierke rodinných domov. Tentoraz sa jedná o chicagský Robie House hrajúci sa s netradičnými kombináciami farieb, materiálov a tvarov. Dielo bolo v roku 1965 zapísané aj do zoznamu národných historických pamiatok.

Zdroj: pinterest.com

 

Guggenheimovo múzeum – v štýle new yorskej špirály

 

Neďaleko Central Parku na Manhattane stojí jedna z najnavštevovanejších galérii planéty. Tá sídli v špirálovitej budove Guggenheimovho múzea, jednej z dominánt americkej kultúry. Aj táto budova je príkladom toho, že Wright nevsádzal na jeden štýl a v prípade potreby dokázal spraviť vždy niečo inovatívne, čo objednávateľov projektov nad mieru prekvapilo.

Zdroj: guggenheim.org

 

Imperial Hotel – klenot japonského hotelierstva

 

Nebola to len Amerika, kde bol Wrightov cit pre návrh budov obdivovaný. Jeho služby chceli využiť aj majitelia Imperial Hotela v Tokiu, ktorí sa rozhodli pre jeho obnovu. Návrh druhej podoby hotela tak vytvoril práve Wright, ktorý tu využil prvky Maya Revival Style, teda štýlu čerpajúceho z mayskej kultúry. Dnes je hotel opäť zrekonštruovaný, no z Wrightovej práce sa zachovalo aspoň atraktívne vstupné nádvorie.

Zdroj: flickr.com

 

Známy americký architekt nestihol dokončiť všetky veľdiela, ktoré mali niesť jeho rukopis. Dodnes sa skloňuje napríklad tzv. Míľový mrakodrap, v ktorom mali premávať výťahy na atómový pohon. Podobných pokrokových nehnuteľností ostalo na papieri viac, no to, že sa nestihli zrealizovať, neukrátilo Wrightovu početnú zbierku veľdiel, ktorá je okrem 4 vyššie zmienených projektov plná ďalších rešpektovaných budov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : mrpnews.com, 6sqft.com, kardsunlimited.com, pinterest.com, guggenheim.org, flickr.com