Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Francúzsko využíva na odhalenie nelegálnych bazénov umelú inteligenciu

Napísal Róbert Bosák, 18.10.2022

Umelá inteligencia si našla ďalšiu možnosť uplatnenia. Vo Francúzsku bola zapojená do projektu, ktorého cieľom je odhaliť čo najviac nelegálnych bazénov vybudovaných bez povolenia.  

 

Podľa oficiálnych údajov sa vo Francúzsku v roku 2021 postavilo vyše 240 000 súkromných bazénov. Reálne ich pribudlo o niekoľko tisíc viac. Potvrdzujú to výsledky pilotného projektu Francúzskej daňovej agentúry, ktorá zisťovala, koľko bazénov je v krajine galského kohúta vybudovaných bez povolenia. Pri ich odhaľovaní jej pomáhala umelá inteligencia.

Zdroj: pinterest.com

 

Odhalených bolo 20 000 nelegálnych bazénov

 

Zistiť, či sa na súkromnom pozemku nachádza neohlásený bazén, nie je vždy fyzicky možné. Uvedená agentúra tak do boja proti nelegálnej výstavbe nasadila technológie. V spolupráci so spoločnosťou Capgemini začala využívať softvér, vďaka ktorému dokáže umelá inteligencia skenovať satelitné snímky a na základe tých zistiť, ktoré bazény nie sú evidované. Prvé čísla ukázali, že ich počet sa pohybuje v tisícoch. Od spustenia projektu v októbri minulého roka bolo v 9 sledovaných departementoch odhalených zhruba 20 000 neevidovaných bazénov.

 

Projekt pomohol zvýšiť výber miestnych daní

 

Hlavným dôvodom, pre ktorý mnohí Francúzi stavajú bazény bez povolenia, sú vyššie dane. Bazén s výmerou 30 m² im zvýši výšku dane z nehnuteľnosti priemerne o 200 € ročne. Čím väčší bazén a lukratívnejšia lokalita, tým je daň vyššia. Francúzska daňová agentúra sa tak snaží odhaliť nelegálne bazény kvôli vyššiemu výberu daní. Odhalenie 20 000 bazénov v 9 departementoch prinieslo do kasy vybraných francúzskych miest dokopy približne 10 mil. €. Po nasadení umelej inteligencie do ostatných regiónov sa táto suma môže zvýšiť na 40 mil. €.

Zdroj: drinkatwork.com

 

Odhaľovaním nelegálnych bazénov sa práca umelej inteligencie v službách štátnych úradov vo Francúzsku nekončí. Na rad by mali prísť aj nelegálne soláriá, neskôr aj iné stavby, ktoré zvyšujú daň z nehnuteľnosti. Úrady tak plánujú urobiť hneď po vylepšení softvéru, pomocou ktorého budú môcť identifikovať aj menšie a satelitom horšie rozpoznateľné objekty.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pinterest.com, drinkatwork.com