Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Formaldehyd - tichý zabijak zdravého domáceho prostredia

Napísal Róbert Bosák, 17.05.2017

Má na svedomí viac zdravotných problémov ako ktorákoľvek škodlivina v potravinách alebo v kozmetike. Najhoršie na tom je, že často o jeho prítomnosti nemáme ani tušenia. Formaldehyd je totiž tichý a dobre skrytý zabijak nášho zdravého domáceho prostredia. 

 

Dráždi oči, páli sliznicu, spôsobuje dýchavičnosť a podpisuje na vzniku alergií. Stále to však nie je všetko z toho, akú neplechu dokáže na našom zdravotnom stave spôsobiť formaldehyd. Prchavý plyn označovaný ako verný milovník uzavretých priestorov je každodennou súčasťou našich životov, nakoľko jeho prítomnosť na nás číha v rôznych formách.

 

Dýhovaný nábytok - Nebezpečenstvo kontaktu s formaldehydom hrozí najmä pri využívaní dýhovaného nábytku. Pri jeho zhotovovaní sa používajú lepidlá a ochranné nátery, v ktorých zložení sa tento toxín nachádza v dosť prehnaných množstvách.


Možnosti eliminácie formaldehydu:

- pri kúpe si zistiť emisnú triedu

- ignorujte prehnane lacné modely

- kupujte nezávadné ochranné nátery

Zdroj: nabytokrk.eu

 

Drevotrieska – Prítomnosť formaldehydu v nábytku sa spája aj s drevotrieskou, čo platí v jej prípade ešte viac. Do nej sa totiž látka nedostáva prostredníctvom povrchových náterov, ale priamo pri výrobe. Tam sa využíva lacná kombinácia materiálov doplnená o umelé živicové čiastočky vypúšťajúce do izieb práve formaldehyd.


Možnosti eliminácie formaldehydu:

- nedávajte drevotrieskový nábytok do detskej izby a kuchyne

- ak môžete, investujete radšej do čisto dreveného nábytku

Zdroj: bubofix.sk

 

Sadrokartón – Všeobecne je považovaný za ekologický a zdravotne nezávadný materiál, no opak je pravdou. V zložení sadrokartónu sa vyskytuje nepatrné množstvo formaldehydu, ktoré môže byť za istých okolností takisto škodlivé.


Možnosti eliminácie formaldehydu:

 

- využívajte sadrokartón v skromných množstvách

- vyhnite sa jeho ošetrovaniu prípravkami s prítomnosťou formaldehydu

- niektoré firmy ponúkajú látky rozpúšťajúce formaldehyd v sadrokartóne

Zdroj: blog.stavbaonline.cz

 

Dym z cigariet – Uvoľňovanie formaldehydu vo zvýšených množstvách zapríčiní aj fajčenie. Tabak je známy hojnou prítomnosťou tohto škodlivého prvku, ktorý sa pri vydychovaní dymu usádza v interiéri. Intenzívne vetranie síce pomáha, no v žiadnom prípade ho úplne nevylúči.


Možnosti eliminácie formaldehydu:

- fajčite vonku, na terase alebo na balkóne

- pri fajčení zabráňte prenikaniu dymu dnu

Zdroj: flickr.com

 

Formaldehyd môže byť prítomný aj vo vašej domácnosti bez toho , aby ste o tom vedeli. Nie vždy pomáha kontrola emisnej triedy pri kúpe nábytku a bytových doplnkov. Škodlivina sa ku vám môže dostať napriek garancii predajcu o minimálnom riziku. V takom prípade je vhodné požiadať o meranie verejné zdravotné inštitúcie či špecializované firmy, ktoré vám povedia, na čom ste.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : novinky.cz, nabytokrk.eu, bubofix.sk, blog.stavbaonline.cz, flickr.com