Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Finančný majetok slovenských domácností mierne rastie

Napísal Róbert Bosák, 07.12.2020

Slovenské domácnosti sú opäť v lepšej finančnej kondícii. Vyplýva to z výsledkov novej štúdie, ktorá sa zaoberá hodnotením výšky finančného majetku domácností v krajinách eurozóny. Podľa tej sa priemerná výška tohto majetku u Slovákov znova trochu zvýšila.

Zdroj: fee.org 


O raste finančného majetku slovenských domácností informovala Národná banka Slovenska (NBS). Tá sa odvoláva na nové vydanie Sprievodcu štatistikou eurozóny za 2. kvartál 2020, ktoré nedávno zverejnila Európska centrálna banka (ECB). V rámci tohto sprievodcu je už tradične zverejňovaná aj priebežná výška majetku domácností v celej eurozóne.

Zdroj: ec.europa.eu 


Domácnosti v eurozóne bohatnú

 

Podľa výsledkov uvedeného štatistického sprievodcu sa finančný stav domácností v krajinách platiacich eurom počas 2. tohtoročného štvrťroka zlepšil. Platí to aspoň z hľadiska priemernej výšky finančného majetku. Tá v uvedenom období vzrástla na necelých 55 000 €, čo je opäť o niečo viac ako v úvodnom štvrťroku.

 

Rast zaznamenalo aj Slovensko

 

V porovnaní s úvodným štvrťrokom sú na tom lepšie aj domácnosti na Slovensku. Priemerná výška ich finančného majetku dosahovala na konci júna necelých 7 000 €. Napriek rastu sme sa ale nedokázali dostať z poslednej priečky v eurozóne. Dôvodov, pre ktoré naše domácnosti zaostávajú, je viacero. Podľa mnohých analytikov sa pod to výraznou mierou podpisuje najmä štruktúra finančného majetku, preferované finančné nástroje a spôsob investovania peňazí.  

 

Preferujeme hotovosť a bankové vklady

 

Zo všetkých možností, ako finančný majetok uložiť a zhodnocovať, si Slováci najviac potrpia na hotovosť a vklady v bankách. Tie si podľa čísel vyplývajúcich zo štatistického sprievodcu uchmatli 60 % podiel z celkového čistého finančného majetku. 20 % podiel získali poistné, penzijné a štandardizované schémy záruk. Prvú trojku najžiadanejších finančných nástrojov uzavreli podielové listy investičných fondov, ktorým v 2. štvrťroku 2020 patril 7 % podiel.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: fee.org, ec.europa.eu