Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Eurostat potvrdil rast cien bývania aj v závere roka 2019

Napísal Róbert Bosák, 16.04.2020

Štatistiky hodnotiace ceny bývania v EÚ za rok 2019 sú už zopár dní uzavreté. Eurostat totiž zverejnil čísla za posledný minuloročný štvrťrok. Tie potvrdili trend z predošlých období, počas ktorých byty a domy zdražovali v eurozóne aj v celej EÚ.

Zdroj: londonist.com


Ceny nehnuteľností na bývanie sa v 4. kvartáli 2019 zvyšovali v štvrťročnom aj medziročnom porovnaní. Aspoň tak to vyplýva z tzv. House Price Indexu, ktorý Eurostat využíva na tvorbu štatistík sledujúcich rast cien bývania v EÚ. Tie majú za sebou ďalší dobrý rok uzavretý práve 4. kvartálom, v ktorom bol zaznamenaný jeden z najvyšších rastov cien za posledné obdobia.

Zdroj: homeaway.com


Medziročný nárast cien prekročil 4 %

 

Medziročné zdražovanie na úrovni vyše 4 % bolo v posledných rokoch zaznamenané viackrát. V prípade záverečného štvrťroka 2019 k nemu došlo v eurozóne aj v celej EÚ. Nehnuteľnosti na bývanie v štátoch platiacich eurom zdraželi priemerne o 4,2 %. EÚ ako celok dosiahla ešte vyšší výsledok, pretože rast cien sa vyšplhal až na 4,7 %.

 

Štáty s najvyšším medziročným rastom:

 

Luxembursko

11 %

Slovensko

10,9 %

Chorvátsko

10 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Štvrťročne sa ceny zvýšili o necelé 1 %

 

Štvrťročné tempo zdražovania je už tradične pomalšie ako to medziročné. Inak tomu nebolo ani v uvedenom období, kedy rast cien dosiahol necelé 1 % v eurozóne aj v celej EÚ. Rozdiel medzi nimi bol iba 0,1 %, pričom eurozóna skončila s rastom na úrovni 0,7 % a celá EÚ s 0,8 % výsledkom.

 

Štáty s najvyšším štvrťročným rastom:

 

Malta

3,5 %

Estónsko

2,9 %

Chorvátsko

2,9 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Vyšší nárast cien bývania v záverečnom štvrťroku 2019 mohol byť na nejaký čas posledným. Súčasná situácia okolo pandémie totiž zmrazila ceny realít takmer v celej EÚ. Opatrenia proti koronavírusu však v jednotlivých štátoch začali platiť až v marci, takže priestoru na ďalší rast cien bolo v 1. kvartáli dosť. To ale odhalia až štatistiky za dané obdobie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: recyclingbins.co.uk, londonist.com, homeaway.com