Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Európa stavia sociálne byty vo vysokom štandarde

Napísal Róbert Bosák, 26.07.2015

Súčasťou výstavby obytných nehnuteľností sú aj objekty so sociálnymi bytmi. Tie sa stavajú takmer na celom svete a v mnohých krajinách patria medzi najlepšie stavby.

Zdroj: www.architecturelab.net 


Výstavba sociálnych bytov je bežnou súčasťou stavebnej stratégie vyspelých krajín. Túto činnosť riadi štát, mestá alebo samosprávne orgány, presnejšie to vždy závisí od konkrétnej krajiny. To znamená, že kompetentné osoby z prostredia štátnej správy sú priamo zodpovední za to, v akom štandarde sa dané obytné priestory zrealizujú a aké bývanie budú poskytovať. Pri pohľade na západné krajiny sa však predstavitelia nemajú za čo hanbiť, pretože tamojšie sociálne byty ponúkajú veľmi dobrú úroveň.

Zdroj: www.architecturelab.net 


Lepšie finančné možnosti umožňujú stavať

 

Sociálny program viacerých krajín v Európe má vyššiu úroveň ako náš. Do tohto programu patrí aj výstavba bytových priestorov pre rôzne vrstvy obyvateľstva, ktoré patria do sociálne slabšej skupiny, kvôli čomu sú odkázaní na pomoc. Hlavný rozdiel realizácie sociálnych bytov u nás a v zahraničí spočíva v objeme financií vynaložených na výstavbu, čo dáva iným štátom možnosť stavať vo vyššom štandarde. V objektoch tak nechýba potrebné vybavenie, priestory sú postavené v úspornom duchu a kvalita bývania je nadmieru vysoká.    

 

Plusy sociálnych bytov v zahraničí :


–        byty sa stavajú ako úsporné s cieľom dopriať obyvateľom nižšie náklady

–        menšia výmera nie je prekážkou ku komfortne zariadenému bývaniu

–        bytové domy so sociálnym bývaním sa sústreďujú najmä v centre miest

–        priestory sú zariadené v kompletnom bezbariérovom štýle

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Príklady kvalitného sociálneho bývania :


Mieres, Španielsko  

Zdroj: www.dezeen.com


Brusel, Belgicko

Zdroj: www.dezeen.com


Viedeň, Rakúsko

Zdroj: www.telegraph.co.uk


Výsledky vyvracajú mýtus

 

Kto mal možnosť vidieť nejaké sociálne byty v Európe alebo v Amerike naživo, musí uznať, že mnohí Slováci nevnímajú výstavbu týchto objektov správne. Vzhľadom na úroveň našich bytov určených pre sociálne znevýhodnených občanov sa očakáva, že horšia kvalita je bežná aj v zahraničí. Tento mýtus však vyvracajú práve samotné výsledky práce, ktorá poukazujú na veľmi dobrú úroveň sociálnych bytov za hranicami.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Na Slovensku vyzerajú sociálne byty inak ako v zahraničí a len výnimočne môžeme očakávať najvyššiu kvalitatívnu úroveň doplnenú elegantným dizajnom. Úroveň bytov síce nie je vôbec zlá a bývanie poskytuje minimálne priemerný štandard, no hovoriť o plnom vybavení, ktoré by obyvateľom poskytovalo všetko potrebné nemôžeme. Na druhej strane treba povedať, že situácia sa postupne zlepšuje a našťastie sa nájde niekoľko bytových komplexov spĺňajúcich náročné podmienky na bývanie, takže snáď ide vývoj správnym smerom.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : architecturelab.net, e-architect.co.uk, dezeen.com, telegraph.co.uk