Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

EÚ využíva na chladenie a vykurovanie viac ako 20 % obnoviteľnej energie

Napísal Róbert Bosák, 17.02.2020

Podiel obnoviteľnej energie využívanej v EÚ rastie z roka na rok. Týka sa to aj energie spotrebovanej výhradne na chladenie a vykurovanie. Tej sa už na tieto účely v členských štátoch EÚ míňa viac ako 20 %.

Zdroj: ict.eu


Podiel obnoviteľnej energie využívanej na chladenie a vykurovanie v EÚ prekročil pätinu ešte v roku 2018. Aspoň tak to vyplýva z nedávno zverejnených údajov, s ktorými prišiel pred pár dňami Eurostat. Podľa jeho čísel dosiahol podiel tejto energie už 21 % z celkového objemu všetkej využitej energie v EÚ, čo opäť potvrdilo pretrvávajúci rastúci trend tohto ukazovateľa.

Zdroj: ict.eu


Za 14 rokov tento podiel poskočil o celých 9 %

 

Dvojciferné výsledky sa v tomto ukazovateli objavujú pravidelne. Eurostat však začal tento podiel merať až v roku 2004, kedy EÚ ešte nebola v súčasnom zložení. Vtedy dosahoval len 12 %. Napriek tomu, že noví členovia z bývalého východného bloku sa s využívaním tohto druhu energie zoznamovali ťažšie, podiel opakovane rástol a po 14 rokoch sa dostal na 21 %.

Zdroj: ict.eu


Za rastom je priemysel, služby aj domácnosti

 

Pod rýchly rast sa podpísalo stále častejšie využívanie obnoviteľnej energie v priemyselných objektoch aj výškových administratívnych budovách. Trend zelenej energie však čoraz viac zasahuje aj bežné domácnosti, ktoré postupne prechádzajú na alternatívne zdroje. Príkladom sú štáty zo severu Európy, ktoré aj vďaka využitiu tejto energie v bytoch a domoch dosahujú najlepšie čísla.

Zdroj: cavaninstitute.ie


Najviac obnoviteľnej energie využíva Švédsko

 

Jednoznačným lídrom vo využívaní obnoviteľnej energie na chladenie alebo vykurovanie sú Švédi. Priekopníci zelenej energie už pár rokov vykurujú aj ochladzujú svoje nehnuteľnosti viac obnoviteľnou energiou ako tradičnými palivami. Podobne je na tom aj Fínsko, Lotyšsko či Estónsko, kde bol podiel obnoviteľnej energie využitej na tieto účely takisto nadpolovičný.

Zdroj: cavaninstitute.ie


Krajiny EÚ s najvyšším podielom obnoviteľnej energie na chladenie a kúrenie (2018):

 

1. Švédsko

65 %

2. Lotyšsko

56 %

3. Fínsko

55 %

4. Estónsko

54 %

5. Dánsko

47 %

6. Litva

46 %

7. Portugalsko

41 %

8. Cyprus

37 %

9. Chorvátsko

 37 %

10. Rakúsko

 34 %

23. Slovensko

 11 %

 21 %

Zdroj: Eurostat

 

Postavenie Slovenska v rebríčku sa príliš nemení. Aj v roku 2018 sme patrili takmer na jeho koniec. S 11 % výsledkom sme však uzatvorili zoznam štátov, kde tento podiel vyskočil na dvojcifernú úroveň. Ten prekvapujúco nedosiahlo Írsko, Veľká Británia a ani jedna z 3 krajín Beneluxu. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat

Zdroj foto: meee-services.com, ict.eu, cavaninstitute.ie