Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

EÚ otvorila hranice 15 krajinám mimo únie

Napísal Róbert Bosák, 02.07.2020

Fungovanie EÚ sa s prebiehajúcim uvoľňovaním opatrení proti koronavírusu postupne vracia do normálu. Včera sa dokonca znovu otvorili hranice ľudom z krajín mimo únie.  Cestovať sem však zatiaľ môžu iba návštevníci z vybraných štátov.

 

Z ktorých štátov sa od 1. júla môže cestovať do EÚ, to určuje nový „bezpečnostný“ zoznam schválený jednotlivými členskými krajinami. Tie sa dohodli na vytvorení zoznamu 15 štátov, ktorých obyvatelia majú po pauze spôsobenej opatreniami proti pandémii opäť možnosť prísť do EÚ. Jeho členmi sú štáty, ktoré zvládajú pandémiu celkom dobre, čím pre obyvateľov EÚ nepredstavujú až také veľké riziko. 

 

15 štátov z „nového“ bezpečnostného zoznamu:

 

- Čierna Hora

- Srbsko

- Kanada

- Maroko

- Rwanda

- Alžírsko

- Tunisko

- Uruguaj

- Gruzínsko

- Thajsko

- Austrália

- Japonsko

- Južná Kórea

- Nový Zéland

- Čína (povolenie začne platiť až po povolení cestovania občanov EÚ do Číny)

Zdroj: munich-airport.com 


Schválený zoznam sa má pravidelne obnovovať

 

Krajiny, pre ktoré sa EÚ včera opäť otvorila, môžu z tohto zoznamu vypadnúť už o 2 týždne. V tom prípade by ich nahradili iné štáty, ktoré budú po uplynutí tejto lehoty bezpečnejšie. Pri schvaľovaní zoznamu sa totiž delegácie členských krajín dohodli na jeho pravidelnej obnove. Smerodajné pre vylúčenie, resp. zaradenie do zoznamu majú byť kritériá, na základe ktorých sa určí, či je daná krajina z hľadiska zvládania pandémie bezpečná.

Zdroj: munich-airport.com 


Kritériá, ktoré sa posudzujú pri výbere štátov:

 

- počet nových nakazených prípadov

- dlhodobý vývoj počtu infikovaných

- počty testov na ochorenie Covid-19

- úroveň informovanosti o koronavíruse

Zdroj: munich-airport.com 


Súčasťou dohody o vytvorení zoznamu je aj klauzula, na základe ktorej jednotlivé krajiny EÚ nie sú povinné pustiť občanov týchto štátov na svoje územie. Kontrola vnútorných hraníc tak ďalej ostáva v kompetencii jednotlivých vlád, ktoré  rozhodnú o tom, koľkým krajinám mimo EÚ otvoria svoje hranice. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: munich-airport.com