Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ekologické bývanie je čoraz dostupnejšie. Koľko môžete vďaka obnoviteľnej energii ušetriť?

Napísal PR článok, 07.06.2021

Okrem toho, že sú nízkoenergetické domy šetrnejšie k životnému prostrediu, ponúkajú aj príležitosť na zníženie nákladov na bývanie. Investícia do zelených technológií sa vám vráti už o niekoľko rokov.


Kľúčom k ekologickému bývaniu je využívanie obnoviteľných zdrojov energie, a to predovšetkým na vykurovanie a ohrev vody. Cena úsporných kotlov, kvalitnejších okien či slnečných kolektorov môže na začiatku odradiť, z dlhodobého hľadiska sa však oplatí. Zelené bývanie prichádza s nižšími účtami za energie aj výhodnejšími spôsobmi financovania


Nižšie náklady vďaka zeleným technológiám 


Priemerná spotreba elektriny v domácnosti s elektrickým vykurovaním a ohrevom úžitkovej vody je 6 215 kWh ročne, s mesačnými nákladmi 40 až 70 eur. Najväčšiu časť elektriny spotrebuje vykurovanie, hlavne počas zimných mesiacov. Ak sa rozhodnete vymeniť elektrinu z distribučnej siete za tú z fotovoltaických panelov, môžete na kúrení ušetriť 20 až 30 % nákladov. 


Významná časť rodinného rozpočtu putuje na ohrev vody. Aj túto úlohu môžete zvládnuť ekonomicky vďaka energii zo slnka. Výška úspory pri použití slnečných kolektorov sa pohybuje v rozmedzí 40 až 70 % z nákladov na prípravu teplej vody pre domácnosť. Nevyužitá energia môže slúžiť aj na podporu kúrenia.


Štandardom v ekologických domoch je tiež rekuperácia, teda spätné získavanie tepla z ohriateho odpadového vzduchu. Teplý vzduch neuniká voľne von oknom pri vetraní, ale odovzdá väčšinu svojho tepla privádzanému čerstvému vzduchu. Úspora energií v zimných mesiacoch pri riadenom vetraní s rekuperáciou je na úrovni 40 až 50 %.


Pozor na energetickú triedu novostavby 


Množstvo spotrebovanej energie rozhoduje nielen o poplatku za energie, ale aj o energetickej triede, do ktorej je dom zaradený. Od 1. januára 2021 u nás platia prísnejšie normy. Zatiaľ čo v predchádzajúcom období museli novostavby spĺňať podmienky energetickej triedy A1, od tohto roku bude možné skolaudovať iba domy s takmer nulovou spotrebou energie. Rozhodujúci je pri tom dátum vydania stavebného povolenia. Povinná energetická trieda A0 sa vzťahuje na tie novostavby, ktoré získali stavebné povolenie v roku 2021. 


Základné piliere zdravého bývania 


Každý túži po zdravom a bezpečnom domove. Už pri plánovaní výstavby treba myslieť na jeho kvalitu a komfort, ktorý vám prinesie. Rozhodujú materiály, ktorými sa obklopujeme, vzduch, ktorý dýchame, aj náročnosť bežnej údržby. Ekologické materiály a technológie prinášajú v tomto smere množstvo výhod. Sú základom zdravého ovzdušia, kontrolujú vlhkosť a riziko vzniku plesní. Zároveň sa starajú o príjemnú teplotu počas celého roka. Nezáleží pritom, či túžite po atmosfére pravej drevenice alebo po modernom a praktickom priestore. 


Získajte podporu pri financovaní 


Využiť môžete viaceré projekty podpory ekologických stavieb a rekonštrukcií. Európsky Plán obnovy aj štátne dotácie pravidelne pomáhajú všetkým, ktorí pripravujú výstavbu rodinného domu s ohľadom na životné prostredie. Dobré správy máme aj pre tých, ktorí plánujú na bývanie vo vlastnom využiť hypotekárny úver. VÚB banka ponúka klientom službu Zelená hypotéka, benefit na investovanie do energeticky úsporných riešení bývania. 


Zelená hypotéka prichádza so 100 % zľavou z poplatku za poskytnutie a vzťahuje sa na nadobudnutie, výstavbu i rekonštrukciu bývania s využitím zelených technológií, ako je rekuperačný systém, solárne kolektory, fotovoltaika či ekologické kúrenie. Zelenú hypotéku môže získať každý, kto k žiadosti o úver pripojí stavebné povolenie alebo projektovú dokumentáciu, v ktorej sú technológie zahrnuté. 


Význam má aj menšia rekonštrukcia 


Staršie rodinné domy môžu ušetriť aj vďaka rekonštrukcii. Ekologická obnova domov môže zahŕňať kvalitnejšiu izoláciu, nový vykurovací systém či výmenu okien. Zníženie nákladov pri rekonštrukcii domu nebude také výrazné, ako porovnanie novostavieb v rôznych energetických kategóriách, zabezpečí však pohodlnejšie bývanie a ušetrí niekoľko desiatok až stoviek eur ročne. Navyše, domy postavené alebo zrekonštruované s ohľadom na životné prostredie si svoju hodnotu dlhodobo udržujú. 


Zodpovedne voči životnému prostrediu 


Stavebný priemysel a prevádzka budov stoja za 40 % svetových emisií CO2. Toto číslo môžeme znížiť zodpovedným prístupom k výstavbe domov, využívaním moderných technológii a pracovných postupov, ktoré šetria prírodu. Našťastie sú dnes ekologické riešenia dostupné prakticky pre každého. Privítajme spoločne zmeny priateľské k životnému prostrediu, od ktorého závisí naše zdravie, kvalita života aj budúcnosť našej planéty.


Článok vznikol v spolupráci s VÚB bankou.

Zdroj foto: Freepik, VÚB banka